Ošpice: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 43 zlogov ,  pred 7 leti
m
Bot: Popravljanje preusmeritev
m (Bot: Migracija 63 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q79793)
m (Bot: Popravljanje preusmeritev)
Pred uvedbo cepljenja so zbolevali zlasti [[dojenček|dojenčki]] in majhni otroci v gosto naseljenih mestnih okoljih, pri katerih je tveganje za zaplete večje. V manj gosto naseljenih predelih z nizko [[precepljenost]]jo se je bolezen pojavljala med predšolskimi in osnovnošolskimi otroci. V času visoke precepljenosti so se ošpice pojavljajo pri mladostnikih in mlajših odraslih, ki niso bili cepljeni in niso predhodno preboleli okužbe.<ref name=Socan/>
 
V Sloveniji so se leta 2010 zopet pojavile ošpice, po tem, ko več kot 10 let ni bilo okužb. V letu 2011 je bilo prijavljenih 22 primerov okužb z ošpicami. Sicer je zaradi obveznosti cepljenja v Sloveniji precepljenost prebivalstva dovolj visoka, da ovira kroženje virusa med prebivalstvom. Ker nasprotovanje obveznemu cepljenju narašča, lahko pričakujemo v Sloveniji večjo [[incidenca|pojavnost]] ošpic. Izbruhi ošpic se lahko namreč pojavljajo v populaciji, kjer je občutljivih za ošpice (tistih, ki niso bili cepljeni in v preteklosti še niso zboleli za ošpicami) celo manj kot 10 % prebivalstva.<ref name=Socan>Sočan M., Mrvič T.: Ošpice – izziv v okoljih z visoko precepljenostjo, Infektološki simpozij 2012, Ljubljana 2012, str. 48–54.</ref>
 
== Simptomi ==
Najpogostejši simptomi so [[vročina]], ki traja vsaj tri dni, [[kašelj]], [[nahod]] in [[vnetje veznice]] (konjuktivitis). Vročina lahko preseže tudi 40&nbsp;°C. Preden izbruhnejo izpuščaji, se v ustih pojavijo [[Koplikove pege]], belkaste lise na ustni sluznici, ki so značilne le za ošpice, vendar v vseh primerih niso opazne.
 
Značilen makulopapulozen izpuščaj se pojavlja po [[glava|glavi]], [[trup]]u in [[udokončina|udih]]ih. Pojavi se nekaj dni po začetku povišane temperature. Prvi izpuščaji se pojavijo praviloma na glavi ter se širijo po vsem telesu in povzročajo [[srbež]]. Sprva so izpuščaji rdeči, nato pa postanejo rjavi, preden izginejo.
 
== Diagnoza in zdravljenje ==
Klinična [[diagnoza]] je potrjena, če traja vročina vsaj tri dni, ob tem pa je prisoten vsaj eden od treh simptomov - kašlja, nahoda ali vnetja veznice. Diagnostično pomembne so tudi Koplikove pege.
 
Laboratorijsko se lahko diagnoza potrdi z dokazom specifičnih [[protitelo|protiteles]] [[IgM]] ali izolacijo virusne [[Ribonukleinska kislina|RNK]] iz vzorca iz dihal.
 
Močan diagnostičen dokaz je tudi stik bolnika z osebo, ki je bila okužena z ošpicami.
7.408

urejanj

Navigacijski meni