Noč dolgih nožev: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
== Trenja med vojsko in SA ==
[[Slika:Reichsparteitagnov1935.jpg|thumb|right|300px|Hitlerjev triumf: Führer pregleduje SA leta 1935. Na Hitlerjevi levi poleg avtomobila stoji vojak SS-a.]]
V naraščajočih nesoglasjih med vojsko in SA je bil Hindenburg trdno na strani vojske, vendar ni upal preveč drezazidrezatzi in jeziti v tu organizacijo, ki bi lahko ob izbruhu nasilja Nemčijo pahnila v [[državljanska vojna|državljansko vojno]]. V izogib temu, so se predstavniki oblasti in SA dogovorili, da bo SA vodila predvojaško vzgojo in delovala kot obmejna zaščita, vojska pa ostaja edina redna oborožena sila. Hitler se je medtem skušal dogovoriti z vojsko, da ga bo podprla v imenovanju za predsednika tako države kot vlade, ko Hindenburg umre. To je dosegel na sestanku z generali, ki so obljubili da, pod pogojem, da obrzda SA in zagotovi neodvisnost vojske, dobi njihovo podporo. Hitler in vojni minister [[von Blomberg]] sta potrdila dogovor. Poleg tega je moral Hitler pomiriti tudi tujino, ki jo je krepitev paravojaštva v Nemčiji močno skrbela. Francoskemu [[veleposlanik]]u je na sestanku zagotovil, da bo SA zmanjšal za tretjino.
 
Prvi konkretni dogovor, ki je nakazoval, kaj se bo zgodilo z SA je bil sklep, da bo Hitler SA v mesecu juliju poslal na dopust, hkrati pa so se začeli kovati tajni načrti o uničenju te organizacije, ki so potekali v mesecu juniju med Hitlerjem, Göringom, Himmlerjem in Heydrichom. Hkrati je Hitler v tajnosti v vojski razglasil bojno pripravljenost<ref>Bullock (1958) str. 165.</ref>. Akcija naj bi stekla 30. junija zvečer, ko naj bi se hitlerHitler v Münchnu udeležil posveta SA, na katerem naj bi bili tudi vsi veljaki te organizacije<ref>Evans (2005), str. 31.</ref>.
 
== Noč dolgih nožev ==
5.437

urejanj

Navigacijski meni