Veslanje: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 22 zlogov ,  pred 8 leti
brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
{{slog|razlog=notranje povezave, ...}}
 
'''Veslanje''' je v slovenščini skupna oznaka za premikanje [[čoln]]a v pomočjo različnih [[veslo|vesel]]. Vesla so v osnovi sestavljena iz lista, ki je pritrjen na drog različne dolžine. List je ploščate oblike, da v vodi nudi čim večji upor. Drog je navadno okrogla cev, da je čim lažji in trden; lahko se zaključi z ročajem. Na splošno vesla razdelimo na:
 
;prosta vesla - veslač jih drži v rokah - ki so lahko
== Zgodovina ==
Čolni za veslanje ali podobni obstajajo že stoletja, a pred XVII. stoletjem, ni dosti govora o tekmovanjih čolnov, razen neke omembe v Homerovi Ilijadi, saj so v časti smrti Patrocla prirejane igre čolnov z vesli. V XIII. stoletju je neki Beneški festival, tako zvan 'regata' vključeval tudi čolne. Iz tega termina je nastala beseda za poimenovanje tekmovanj s čolni. <br>
Prva moderna tekmovanja v veslanju, v drugi polovici XVIII stoletja so bila tekmovanja med brodniki na reki Temzi v Angliji. Nato je šport postal zelo popularen kot amaterski šport, velikokrat s tisoči gledalcev na tekmi. Od prve tekme med univerzama [[Oxford]] in [[Cambridge]] na Temzi, znani kot [[Boat Race]], je veslanje postalo popularno med študenti. Najstarejša tekma iz veslanja v ameriki je med univerzama Hardvard in Yale.
 
== Tekmovalno veslanje ==
43

urejanj

Navigacijski meni