Kostanjevica na Krki: Razlika med redakcijama

Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Addbot (pogovor | prispevki)
m Bot: Migracija 1 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q15885
Vrstica 58: Vrstica 58:
{{SloNaselje-stub}}
{{SloNaselje-stub}}
[[Kategorija:Naselja Občine Kostanjevica na Krki]]
[[Kategorija:Naselja Občine Kostanjevica na Krki]]

[[nl:Kostanjevica na Krki (plaats)]]

Redakcija: 02:52, 7. maj 2013

Kostanjevica na Krki
Kostanjevica na Krki se nahaja v Slovenija
Kostanjevica na Krki
Kostanjevica na Krki
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 45°50′46.77″N 15°25′29.53″E / 45.8463250°N 15.4248694°E / 45.8463250; 15.4248694
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaSpodnjeposavska regija
Tradicionalna pokrajinaDolenjska
ObčinaKostanjevica na Krki
Nadm. višina
150,4 m
Prebivalstvo
 • Skupno751
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • PoletniUTC+2 (CEST)
Poštna številka
8311 Kostanjevica na Krki
Zemljevidi

Kostanjevica na Krki, tudi Kostanjevica ob Krki, je mestece v Sloveniji in središče občine Kostanjevica na Krki. Osrednji del naselje leži na umetnem otoku na reki Krki.

Ime kraja naj bi izviralo iz besede »Kostel«, utrjene cerkve s taborom.

Zgodovina

Sodi med pomembna kulturna središča Dolenjske že več stoletij. Takšen razvoj se je pričel z ustanovitviji Cistercijanskega samostana Fons Beatae Mariae, katerega je dal leta 1234 ustanoviti koroški vojvoda Bernard Spanheim, nakar se v letu 1252 v pisnih virih prvič omenja kot mesto. akskadak

Kostanjevica je najstarejše (od leta 1252) in hkrati tudi najmanjše mesto na Dolenjskem. S starim mestnim jedrom na umetnem otoku na reki Krki, v podnožju Gorjancev, se je razvila blizu gradu Landestrost. Zaradi pogostih poplav se je mesteca oprijelo ime »dolenjske Benetke«. Na Benetke pa asociira tudi vrsta kulturnih spomenikov in umetniških zbirk, ki si jih obiskovalci tukaj lahko ogledajo.

Galerija Božidar Jakac

Sredi dvajsetih let minulega stoletja se je v Kostanjevici začel intenziven kulturni utrip. Zasluge zato je imel domačin,akademski kipar, slikar, grafik, pesnik in gledališki igralec Jože Gorjup, ki je ustvarjal v prvi polovici minulega stoletja, do prerane smrti leta 1932. Po II. sv. vojni mu je sledil prizadevni ravnatelj osnovne šole Jožeta Gorjupa, Lado Smrekar z svojo pobudo da v šoli prireja likovne razstave iz česar je kasneje nastala Gorjupova galerija z mednarodno zbirko 20 stoletja.Realizacija razstav se kmalu preseli na kostanjeviški otok, v Lamutov likovni salon, ki je deloval v okviru Dolenjskega kulturnega festivala, prav tak pod vodstvom Lada Smrekarja. Na teh osnovah je bila v 70 letih ustanovljena krovna ustanova Galerija Božidar Jakac. S prenovo cistercianskega samostana se je ponudila prilika da se v ta ambient umesti bogat muzej slovenske likovne umetnosti 20. stoletja. Tukaj so sedaj zbirke pomembnih slovenskih umetnikov, ki so povezani z Dolenjsko, kot sledi: Božidar Jakac, Jože Gorjup, France Kralj, Tone Kralj, France Gorše, Zoran Didek, Janez Boljka in Bogdan Borčić.

Prva Forma viva v Sloveniji

Slovenska kiparja Janez Lenassi in Jakob Savinšek sta bila v letu 1961 pobudnika organizacije prve forme vive (kiparskega simpozija) v Sloveniji, ki je potekal v Kostanjevici na Krki in Seči pri Portorožu. Kasneje se tema dvema destinacijama priključita še Ravne na Koroškem in Maribor. Značilno je bilo, da se je na vseh štirih deloviščih uporabljal avtohton material (v Kostanjevici krakovski hrastov les, v Seči istrski kamen, Na Ravnah železo in v Mariboru beton). Danes s kontinuiteto delujeta le še Formi vivi v Kostanjevici in Seči.

Naravne znamenitosti v bližini mesta

  • Kostanjeviška jama imenovana tudi Studena jama
  • Naravni spomenik Krakovski gozd
  • Reka Krka, ki obkroža celoten kostanjeviški otok
  • Najdebelejša vrba v Sloveniji
  • Nedaleč stran pa se razprostirajo še Gorjanci z edinstveno hidrološko in geomorfološko podobo

Galerija

Zunanje povezave