Wikipedija:Oznaka avtorskih pravic slike: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Addbot (pogovor | prispevki)
m Bot: Migracija 35 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q10640405
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
Vrstica 96: Vrstica 96:


[[fr:Wikipédia:Liste des bandeaux de licence]]
[[fr:Wikipédia:Liste des bandeaux de licence]]
[[zh:Wikipedia:图像版权标志]]

Redakcija: 07:46, 9. april 2013

Oznaka avtorskih pravic slik, naloženih v Wikipedijo, je del zahtevanih podatkov pri nalaganju slik in drugih večpredstavnostnih vsebin, ki pojasnjuje, pod kakšnimi pogoji se lahko te vsebine uporabljajo in razširjajo (licenca). V ta namen imamo pripravljenih več predlog, ki izpišejo ustrezno licenco in se jih vključi na stran slike. Najenostavneje lahko to storite z izbiro ustrezne licence v meniju pri nalaganju datoteke, naknadno pa lahko oznako dodate ali spreminjate tako, da dodate ali zamenjate predlogo (besedilo med paroma zavitih oklepajev na strani od slike) z eno od spodaj naštetih.

Proste licence

Za »proste« štejejo licence, ki dovoljujejo neovirano uporabo del, vključno s komercialno uporabo in ustvarjanjem lastnih izpeljank. Opomba: dela, objavljena pod katero od prostih licenc je bolje nalagati v Wikimedijino Zbirko, saj so tako uporabna v vseh projektih.

GFDL

GFDL

To gradivo je dovoljeno kopirati, razširjati in/ali spreminjati pod pogoji Dovoljenja za rabo proste dokumentacije GNU, različica 1.2 ali katera koli poznejša, ki jo je objavila ustanova Free Software Foundation; brez nespremenljivih delov ter spredaj ali zadaj prekrivajočih besedil.
Predmet zanikanj odgovornosti.


Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts.
Subject to disclaimers.

Creative Commons

Kombinacija

  • {{self2|GFDL|cc-by-sa-2.5-sl}} - GFDL in Creative Commons cc-by-sa 2.5

Javna last

Tudi slike, ki so prepuščene v javno last po odločitvi avtorja ali ne morejo biti zavarovane po avtorskem pravu, je bolje nalagati v Zbirko.

  • {{javna last}} - splošna; če je možno, izberite raje katero od spodnjih različic
Javna last

Sliko je bodisi dal v javno last imetnik avtorskih pravic, bodisi so ji avtorske pravice potekle ali pa ne more biti zavarovana z avtorskimi pravicami. To velja po vsem svetu.
Predmet zanikanja odgovornosti.


This image has been released into the public domain by the copyright holder, its copyright has expired, or it is ineligible for copyright. This applies worldwide.
Subject to disclaimers.

  • {{JL-staro}} - dela, katerih avtor je umrl pred več kot 70 leti
  • {{JL-lastno}} - lastno delo
  • {{PD-user}} - delo drugega uporabnika Wikipedije

Avtorsko zaščitene vsebine

Zaščitene vsebine, ki niso objavljene pod katero od prostih licenc, naj bi se uporabljale le izjemoma in kadar ni možno ustvariti proste različice. Če niste povsem prepričani, da je uporaba v Wikipediji dovoljena, teh datotek raje ne nalagajte.

Copyright undetermined

Ta slika je avtorsko zaščitena. Lastnik pravic razširjanja dovoljuje vsem, da jo uporabljajo za kakršenkoli namen.


This image is copyrighted. The copyright holder allows anyone to use it for any purpose.

Poštena uporaba

Načelo poštene uporabe določa, da se avtorsko zaščiteno delo lahko uporabi za ponazoritev obravnavane teme (predmeta, osebe, dogodka,...), a samo v kontekstu kritične obravnave te teme, če ni možno ustvariti proste različice. Zgled: slika naslovnice knjige se lahko uporabi v članku o tej knjigi, ne pa v članku o avtorju, kjer so samo našteta njegova dela. Pri tem je potrebno navesti članek oz. članke v katerih poštena uporaba velja (v vseh predlogah parametri članek, članek2 in članek3)

  • {{Poštena uporaba}} - splošna; če je možno, izberite raje katero od spodnjih različic

Drugo

  • {{morda napačno}} - s to predlogo označimo datoteko, kjer sumimo, da je izbrana licenca napačna, npr. sliko, ki je očitno skenirana iz knjige in označena s katero od prostih licenc.

Glej tudi

Zunanje povezave