Šah (vladar): Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 34 zlogov ,  pred 18 leti
m
brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
mBrez povzetka urejanja
'''Šah''' (''shah'', perzijsko: شاه - kralj) (iz besede ''khshatra'') je bil
[[Perzija|perzijski]] [[vladar]]ski naslov, ki so ga uporabljali v Perziji (danes [[Iran]]) in v Perzijskem kraljestvu. Zadnji iranski šah [[Mohammed Reza Pahlavi]] si je med kronanjem nadel naziv ''Shahanshah'' - kralj kraljev, žena pa je postala ''Shahbanou'' (vladarica). Iran je po revoluciji leta [[1979]] postal [[islamska republika]] pod vodstvom [[ajatolah|ajatole]] Homeinija in šah je pobegnil v tujino, kjer je leta [[1980]] umrl.
 
Naziv šah so uporabljali tudi Otomanski Turki za izjemnega heroja ali vladarja.
 
Po šahu je dobila ime tudi igra na plošči, ter posebej izraz za napad na kralja v tej igri, dati nasprotnikovemu kralju šah. Tudi izraz šah-mat ("mata" v semitščini pomeni smrt) ima isti koren.
 
Po šahu je dobiladobil ime tudi [[šah]], popularna igra na plošči, ter posebej izraz za napad na kralja v tej igri, (dati nasprotnikovemu kralju ''šah''). Tudi izraz ''šah-mat'' ("''mata''" v semitščini pomeni smrt) ima isti koren.
 
 
Shah je tudi pogost priimek v indijski državi Gujarat, kjer je običajno označeval osebe, ki so se ukvarjale s trgovanjem in nima nobene zveze z vladarskimi naslovi.

Navigacijski meni