Lasswellov model komuniciranja: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Gotnar (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Gotnar (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 63: Vrstica 63:
<big>Oksidator</big>
<big>Oksidator</big>


Kalijev nitrat je odlično oksidacijsko sredstvo, ki ob gorenju orizvaja lila plamen. Je sestavni del črnega smodnika skupaj z ogljem v prahu in žvepla.
Kalijev nitrat je odlično oksidacijsko sredstvo, ki ob gorenju orizvaja lila plamen. Je sestavni del črnega smodnika skupaj z ogljem v prahu in žveplom.

Redakcija: 15:14, 13. marec 2013

Ta predloga je peskovnik. Namenjena je eksperimentiranju s predlogami.

Dobrodošli v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredite stran zgoraj (oziroma pri nekaterih brskalnikih v meniju pogled), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Ta stran je virtualni peskovnik Wikipedije. Resnične peskovnike opisuje članek peskovnik.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate predloge peskovnik za predloge, X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

Kalijev nitrat (KNO3) je sol dušikove (V) kisline(HNO3) . Znan je pod imenom navadni soliter, v uporabi pa je bilo tudi ime angleška sol. Uporablja se kot oksidant (črni smodnik), umetno gnojilo (rastlinam priskrbi potrebni dušik), prehranski aditiv E252 in tudi pri izdelavi pirotehničnih sredstev in vojaških eksplozivov.

Iz njega izdelujejo dimne bombe, saj izpusti gost snežno bel dim ko se vname. Stehiometrično razmerje med kalijevim nitratom in slatkorjem ((dimna bomba) kalijev nitrat je tudi močen oksidant

Angleška sol oz. soliter naj bi bila tudi prepovedani tovor slovenskega knjižnega junaka Martina Krpana.

Zgodovina pridobivanja

Pridobivanje iz mineralnih virov

Najzgodnejši celoten opis čiščenja je bil opisan leta 1270. Postopek je opisal kemik in inžiner Hasan al-Rammah iz Sirije v svoji knjigi "knjiga vojaškega konjarstva in domiselnih vojnih naprav". V svoji knjigi opiše proces čiščenja s kuhanjem v majhni koločini vode in uporabo vroče raztopine. Raztopino zmešamo z kolijevim karbonatov v obliki pepela, da odstranimo kalcij in magnezij, s tem procesom ostane čisti kalijev nitrat. To snov so potem uporabljali za izdelavo smodnika in eksplozivnih naprav.


Pridobivanje iz jam

Pomembni vir kalijevega nitrata so bili depoziti netopirskega guana na jamskih stenah. Izločanje je narejeno tako, da potopimo guano v vodo za en dan, zmes filtriramo in s tem pridobimo kristale iz filtrirane vode. Teradicionalno so tak način uporabljali v mestu Laos za pridobivanje smodnika za Bang Fai rakete.


Francoska metoda

Niter-postelje so pripravljene z mešanjem gnoja in lesnega pepela skupaj z organskim materijalom kot je slama v kopice velike 1,5m x 2m x 5m. Kopico so ponavadi pokrili, da so jo zaščitili pred dežjem, vlažili pa so jo z urinom da so pospešili razgradnjo. Po približno enem letu so jo sprali z vodo, da so odstranili v vodi topen kalcijev nitrat ki so ga filtrirali skozi pepeliko, da so bridobili kalijev nitrat.


Švicarska metoda

Je ista kot francoska samo da ne mešajo gnoja ampak samo urin. Urin je zbran tako da se zemlja pod hlevom kamor se steka urin skoplje in ocedi nato pa se filtrira skoz pepelikokot opisano zgoraj.


Zgodovina uporabe

Kalijev nitrat je oksidant in vir energije za smodnik v 19.stoletju. Vendar po letu 1889 so za potrebe malega orožja in težkega topništva začeli uporabljati Cordit, to je brezdimni prašek, ki za proizvodnjo rabi veliko količino dušikove kisline ki ga pridobijo iz mineralnih nitratov(kalijev nitrat, natrijev nitrat). Te snovi kot vsa nitratna eksploziva pri vžigu izločajo veliko količino kisika in dušika in s tem kinetično energijo za naboj. Ponavadi se eksploziva iz kalijevega nitrta uporabljajo pri rudarstvu trdih kamnin.


Proizvodnja

Kalijev nitrat lahko pridobimo z združevanjem amonjakovega nitrata in kalijevega hidroksida.

NH4NO3 (aq) + KOH (aq) → NH3 (g) + KNO3 (aq) + H2O (l)

Alternativni vir proizvodnje kalijevega nitrata brez stranskega proizvoda amonjaka je da združimo amonjakov nitrat z kalijevem kloridom, ki ga lahko pridobimo kot brez natrijski nadomestek soli.

NH4NO3 (aq) + KCl (aq) → NH4Cl (aq) + KNO3 (aq)

Kalijev nitrat se pridobi tudi z nevtralizacijo dušikove kisline z kalijevim hidroksidom. ta reakcija je zelo eksotermna.

KOH (aq) + HNO3 → KNO3 (aq) + H2O (l)

V industrijski proizvodnji pa se proizvaja z dvojno reakcijo razpada med natrijevim nitratom in kalijevim kloridom

NaNO3 (aq) + KCl (aq) → NaCl (aq) + KNO3 (aq)


Gnojila

Kalijev nitrat se uporablja predvsem v gnojilih, kot vir dušika in kalija, ki sta dve najpomembnejši hranili za rastline. Kada se uporablja samostojno ima N(dišik)P(fosfor)K(kalij) vrednost 13-0-44.


Oksidator

Kalijev nitrat je odlično oksidacijsko sredstvo, ki ob gorenju orizvaja lila plamen. Je sestavni del črnega smodnika skupaj z ogljem v prahu in žveplom.