Vojna brskalnikov: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Xqbot (pogovor | prispevki)
m r2.7.3) (Robot: Spreminjanje nl:Browseroorlog v nl:Populariteit van browsers; kozmetične spremembe
Addbot (pogovor | prispevki)
m Bot: Migracija 21 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q743132
Vrstica 20: Vrstica 20:


[[Kategorija:Spletni brskalniki]]
[[Kategorija:Spletni brskalniki]]

[[ar:حرب المتصفحات]]
[[ca:Guerra de navegadors]]
[[de:Browserkrieg]]
[[en:Browser wars]]
[[es:Guerra de navegadores]]
[[fi:Selainsodat]]
[[fr:Évolution de l'usage des navigateurs web]]
[[he:מלחמת הדפדפנים]]
[[hu:Böngészőháborúk]]
[[id:Perang peramban web]]
[[it:Guerra dei browser]]
[[ja:ブラウザ戦争]]
[[ka:ბრაუზერების ომი]]
[[ko:브라우저 전쟁]]
[[ml:ബ്രൗസർ യുദ്ധങ്ങൾ]]
[[nl:Populariteit van browsers]]
[[pl:Historia przeglądarek internetowych]]
[[pt:Guerra dos navegadores]]
[[ru:Война браузеров]]
[[tr:Tarayıcı savaşları]]
[[zh:浏览器大战]]

Redakcija: 17:59, 12. marec 2013

Vojna brskalnikov je izraz za tekmovanje različnih podjetji na trgu brskalnikov – kdo bo ustvaril najboljši in najbolj izpopolnjen Brskalnik. V tem „tekmovanju“ imamo dva velika tekmeca: podjetje Microsoft in na drugi strani skupek nekih novih podjetij v katere spadajo Mozila Firefox , Google Chrome , Safari in Opera.

Kratka zgodovina

Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let se je pojavil prvi Brskalnik imenovan World Wide Web. Že konec leta 1992 so se na trgu začeli pojavljati novi brskalniki (npr.: Line Mode Browser, ViolaWWW...), kar je dalo možnost izbire brskalnika. Leto 1993 prinese na trg še več različnih brskalnikov (npr.: Cello, Arena, Mosaic...). Najpomembnejši med temi je postal Mosaic (web browser). V letu 1994 nastane še več brskalnikov, na primer IBM Web Explorer, Navipress, MacWeb in Browse.

Prva vojna brskalnikov

V sredini leta 1995 je bil najbolj uporabljen Brskalnik Netscape Navigator. Microsoft je s podjetjem Mosaic sklenil pogodbo da ustvari brskalnik z imenom Internet Explorer 1.0, ki postane del Microsoft Windowsa 95 Plus!. Tri mesece kasneje nastane Internet Explorer 2.0, ki se ga lahko brezplačno uporablja. Internet Explorer se v naslednjih letih zelo razvije in razširi. Internet Explorerpride v korak z Netscape z verzijo 3.0. Leta 1997 ustvarijo Internet Explorer 4.0, ki prinese velike spremembe v vojno brskalnikov. Vključen je v Microsoft Windovs, kar spodbuja uporabnike za njegovo uporabo (ne uporabljajo konkurenčnih brskalnikov, saj ta je že na računalniku).

Microsoft]] je imel v vojni brskalnikov več prednosti kot druga podjetja zaradi naslednjih razlogov:

  • bilo je veliko podjetje
  • imel je več kot 90% delež na trgu operacijskih sistemov.

Prva vojna brskalnikov se je končala s prevlado Internet Explorerja, ki ni imel več resnih tekmecev. To pripeljalo tudi do tega da se je upočasnil razvoj brskalnikov.

Druga vojna brskalnikov

9.novembra 2004 pride na trg Mozilla Firefox, ki se je od takrat samo še razvijala in dobila vse večji delež na trgu brskalnikov. Mozilla Firefox postane velik konkurent Internet Explorerju. Februarja 2005 Microsoft razvije Internet Explorer 7, ki bo na voljo za Windows XP SP2. Oktobra 2006 še izpopolnijo Internet Explorer 7. oktobra 2006 Mozilla ustvari Mozilla Firefox 2.0, leta 2008 pa že izdajo izpopolnjeno verzijo Mozilla Firefox 3.0, že naslednje leto pa Firefox 3.5. Microsoft je pa leta 2009 izdal Internet Explorer 8 ki ga je še izpopolnil. Med decembrom 2009 in januarjem 2010 pokaže statistika da se FireFox 3.5 vzpenja na lestvici najboljših brskalnikov, Internet Explorer pa drastično pada.