Grad Tivoli: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
m +
Addbot (pogovor | prispevki)
m Bot: Migracija 2 interwikija/-ev, od zdaj gostuje(-jo) na Wikipodatkih, na d:q3402462
Vrstica 31: Vrstica 31:
[[Kategorija:Gradovi v Ljubljani]]
[[Kategorija:Gradovi v Ljubljani]]
[[Kategorija:Vojašnice v Ljubljani]]
[[Kategorija:Vojašnice v Ljubljani]]

[[en:Tivoli Castle]]
[[mk:Тврдина Тиволи]]

Redakcija: 11:39, 9. marec 2013

Grad Tivoli

Grad Tivoli (tudi grad Podturn) je grad v ljubljanskem parku Tivoli ob vznožju hriba Rožnik. Dobro je viden iz središča mesta, saj kot podaljšek Cankarjeve ulice vodi do njega Jakopičevo sprehajališče (nekoč Lantierijevo sprehajališče).

Danes se v gradu nahaja Mednarodni grafični likovni center, ustanovljen leta 1986.[1]

Zgodovina

Prvotna zgradba na mestu sedanjega gradu je prvič omenjena v 13. stoletju, ko se je tudi nahajal stolp Turn, ki je bil v lasti koroških vojvod. Med bitko za Ljubljano so stolp porušili Celjani.[2]

Baron Jurij Apfoltrer, ki je bil takratni lastnik zemljišča, je dal zgraditi nov grad, katerega so poimenovali Pod pustim turnom oz. krajše Podturn. Leta 1607 je Ferdinand II. Habsburški grad podaril jezuitom, ki so ga leta 1713 popolno preuredili. Od leta 1773, ko je bil jezuitski red razpušče, je bil poletna rezidenca ljubljanskih škofov, obkrožen pa je bil s sadovnjaki in drugimi rastlinskimi nasadi. Pozneje so grad prevzeli deželni zbori, ki so tudi vzpostavili vojaško bolnico, skladišče in vojašnico. Deželni stanovi so nato grad prodali Francu Jožefu I., ki je grad v klasicističnem slogu preuredil stavbo in ga leta 1853 podaril habsburškemu maršalu Radetzkemu. Slednji je leta 1856 grad vrnil cesarju, ki pa ga je nato prodal ljubljanskemu županu Etbinu Henriku Costi[3] oz. je stavbo s posestvijo odkupila Mestna občina Ljubljana[4], ki je razdelila poslopje na več stanovanjskih površin.

Pred gradom je bil v 19. stoletju urejen park, leta 1870 pa je bilo postavljeno tudi stopnišče, ki ga stražijo kipi štirih psov (izdelal jih je kipar Anton Dominik von Fernkorn). Posebnost teh kipov je, da psi nimajo jezikov[5], to pa je bil dolgo časa eden špekulativnih razlogov, zakaj je kipar storil samomor. Ob prelomu stoletja je bila v parku nameščena še fontana »Deček z ribico«.

22. januarja 1886 je Kranjski deželni zbor Občini Spodnja Šiška odvzel parcele, na katerih so se nahajali grad Tivoli, Rudolfinum, vile Mayer, Cambiaggio in Vollheim ter Kolizej ter jih dodelil mestu Ljubljana.[6]

Za Tivolskim gradom stoji stavba v alpskem slogu, Švicarija (nekdanji Hotel Tivoli), poleg nje pa je tudi začetek učne Jesenkove poti.

Viri in opombe

  1. Spletna-galerija.net - Zgodovina Gradu Tivoli
  2. Spletna-galerija.net - Zgodovina Gradu Tivoli
  3. Spletna-galerija.net - Zgodovina Gradu Tivoli
  4. Branko C. Šuštar: Spodnja Šiška - pušeljc Ljubljane: Arhivski zapisi s poti vasi v predmestje 1885 - 1914 (Zgodovinski arhiv Ljubljana, 1996), 295.
  5. Culturalprofiles.net - Tivoli Mansion
  6. Branko C. Šuštar: Spodnja Šiška - pušeljc Ljubljane: Arhivski zapisi s poti vasi v predmestje 1885 - 1914 (Zgodovinski arhiv Ljubljana, 1996), 300.

Glej tudi