Varstvo okolja: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 40 zlogov ,  pred 9 leti
m
brez povzetka urejanja
m (robot Dodajanje: ltg:Apleicsardzeiba)
mBrez povzetka urejanja
''' Varstvo okolja ''' je dejavnost za zaščito in ohranjanje narave pred prevelikim izkoriščanjem, onesnaževanjem in drugimi načini človekovih dejavnosti. Zanimanje javnosti v zvezi z varstvom okolja se je od leta 1980 močno povečalo. Pri ozaveščanju ljudi imajo pomembno vlogo organizacije, kot so [[Greenpeace]] in Prijatelji Zemlje (Friends of the Earth). Največji svetovni okoljevarstveni problem je tanjšanje [[ozonski plašč|ozonske plasti]] zaradi delovanja [[CFC|klorfluoroogljikov (CFC)]] in [[krčenjekrčenja gozdov|krčenje gozdov]]. [[Učinek tople grede]] pa povzroča povečevanje ogljikovega dioksida (CO<sub>2</sub>) v atmosferi.
 
Delovanje vlad in predvsem nevladnih organizacij so vzpodbudile in ustvarile gibanje okoljske ozaveščenosti o različnih okoljskih vprašanjih.
 
Za ohranitev določene vrste ali bivališča razlikujemo med varstvom (preservation), toin jezaščito varovanje(conservation). prvotnega stanjaVarstvo narave, tako kot je tovarovanje nekdajprvotnega bilo,stanja innarave( zaščitonaravne (conservationdediščine),.Zaščita tonarave je upravljanje z naravnimi viri na način, da zadovoljimo potrebe prebivalstva s potrebami živali, rastlin in zaščito vsega prebivalstva.
 
Varstvo okolja je potrebno v različnih človekovih dejavnostih. [[odpadki]], [[onesnaževanje]], izguba biotske raznovrstnosti, naseljevanje invazivnih vrst, sproščanje gensko spremenjenih organizmov in [[strupenost|strupi]], so samo nekatera vprašanja v zvezi z varstvom okolja.
27

urejanj

Navigacijski meni