Konqueror: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
JasN (pogovor | prispevki)
Stabilna izdaja - http://www.kde.org/announcements/announce-4.9.1.php
m Bot: Datoteka Konqueror-ib.png je bila v Zbirki izbrisana, zaradi Copyright violation: Non-free screenshot. Odstranjevanje.
Vrstica 2: Vrstica 2:
| name = Konqueror
| name = Konqueror
| logo = [[Slika:Konqueror4_Logo.png|80px|Logotip Konquerorja]]
| logo = [[Slika:Konqueror4_Logo.png|80px|Logotip Konquerorja]]
| screenshot = [[Slika:Konqueror-ib.png|250px]]
| screenshot =
| caption = Konqueror kot spletni brskalnik
| caption = Konqueror kot spletni brskalnik
| developer = Moštvo KDE - The KDE Team
| developer = Moštvo KDE - The KDE Team

Redakcija: 09:55, 21. februar 2013

Konqueror
Logotip Konquerorja
RazvijalecMoštvo KDE - The KDE Team
Začetna izdaja1996
Stabilna izdaja25 november 2021; 9 november 2023; 20 oktober 2023
Programski jezikC++ Qt
OSLinux, Unix in podobni, Mac OS X in Microsoft Windows (z uporabo Cygwina)
Razpoložljivi jezikivečjezičen
Tipspletni brskalnik, upravitelj datotek
LicencaSplošno dovoljenje GNU
Spletno mestowww.konqueror.org

Konqueror (angleško KDE + conqueror) je upravitelj datotek, spletni brskalnik in prikazovalnik datotek, ki je razvit kot del K Desktop Environmenta (KDE), ki teče na večini operacijskih sistemih podobnih Unixu. Tako kot KDE je Konqueror izdan pod pogoji Splošnega dovoljenja GNU.

Konquerorjevo ime je igra z imeni drugih internetnih brskalnikov. Kot večina drugih programov KDE se začne na črko K. Konqueror se izdaja skupaj z namizjem KDE, tako, da je zadnja različica vedno nosi enako oznako kot samo namizje.

Uporabniški vmesnik

Konquerorjev uporabniški vmesnik je podoben Microsoft Internet Explorerju, vendar je mnogo bolj nastavljiv. Njegova posebnost so številni pulti in orodne vrstice, ki jih lahko sami spreminjamo, dodajamo ali pa celo napišemo svojo. Pulti se spreminjajo tudi glede na uporabo Konquerorja; ko brskamo po internetu, imamo pult z zgodovino in z zaznamki, ko pa upravljamo datoteke, imamo navoljo pult za upravljanje datotek ipd.

Navigacijske funkcije (nazaj, naprej, gor, dol, zgodovina, itd.) so na voljo vedno. Veliko tipkovničnih bližnjic lahko nastavimo sami.

Z različico 3.1 Konqueror podpira tudi brskanje z zavihki.

Spletni brskalnik

Konqueror je razvit tudi kot spletni brskalnik. Za jezik HTML uporablja vstavek KHTML, podpira JavaScript, Javo, CSS, SSL in druge odprte standarde.

Ker je Konqueror modularne narave, je lahko namesto KHTML kot knjižnice za izrisovanje spletnih strani uporabljen Mozillin Gecko. Vstavek se imenuje »kmozilla« in je na voljo v paketu »kdebindings«.

Konqueror nudi tudi iskalnik do katerega dostopamo tako, da v nastavitvah dodamo povezavo do iskalnika (npr. http://sl.wikipedia.org/wiki/Posebno:Search?search=\{@} za Wikipedijo). Privzet iskalnik je Google.

Slabost Konquerorja je slaba podprtost predstavnostnih standardov, tako je video datoteke QuickTime, animacije Flash ali dokumente PDF možno odpreti le z uporabo zunanjega programa, ki le-te formate bere. Iz tega razloga je bil razvit modul za uporabo vtičnikov, ki stvar poenostavijo, saj omogoča uporabo vtičnikov iz Firefoxa.

Upravitelj datotek

Konqueror kot upravitelj datotek

S Konquerorjem je možno upravljati tudi datoteke na trdem disku. Do datotek se dostopa prek lokacijske vrstice. Na voljo je več prednaloženih razporeditev informacij, ki jih lahko urejamo. Stisnjene datoteke (arhivi zip, tar, ipd.) se lahko razširi s klikom na ikono, brez neposredne uporabe zunanjega programa. Datoteke je možno ogledovati, jih kopirati, premikati, brisati in preimenovati. Konqueror ima tudi podatkovno stransko vrstico (glej sliko), ki nam pokaže podatke in dejanja. V KDE 4 je Konqueror kot upravitelja datotek nadomestil močno poenostavljen Dolphin.

Ogledovalnik datotek

Konqueror odpre različne programe za delo z datotekami in jih prikaže znotraj okna. Program, ki je odprt v Konquerorju, pa prikaže odprto datoteko. Tako si je, na primer, mogoče ogledati slike, besedilne dokumente, glasbene ali video datoteke v Konquerorju.

Platforma

Konqueror je prvotno narejen za Linux, vendar je na voljo tudi za operacijske sisteme podobne Unixu, kot so BSD, Solaris in Mac OS X. Od različice 4.0 naprej je možna tudi uporaba v okolju Windows, vendar z omejeno podporo.

Zunanje povezave

Predloga:Upravitelji datotek