Android: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m vrnitev sprememb uporabnika 84.255.230.13 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Kasirbot
ZéroBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.1) (Robot: Dodajanje uz:Android
Vrstica 61: Vrstica 61:
[[uk:Андроїд]]
[[uk:Андроїд]]
[[ur:Android (robot)]]
[[ur:Android (robot)]]
[[uz:Android]]
[[zh:人形機器人]]
[[zh:人形機器人]]
[[zh-min-nan:Ki-khì-lâng]]
[[zh-min-nan:Ki-khì-lâng]]

Redakcija: 14:50, 14. februar 2013

Android za preskušanje vesoljskih oblek in drugih stvari

Androíd je robot (avtomat) ali umetni organizem, narejen, da izgleda in se obnaša kot človek. Čeprav se izraz »android« skoraj splošno rabi za oba spola in za oragnizme brez spola, je »android« moška oblika, ginoid pa ženska. Do nedavnega so se androidi večinoma pojavljali v znanstveni fantastiki, največkrat v filmih in na televiziji.

Etimologija

Izraz android prihaja iz grščine, iz korena starogrško ανδρ: andro - človek in pripone starogrško εἶδος: eidos, -oid, imeti obliko ali podobnost z.[1] Besedo je populariziral francoski pisatelj de Villiers de L'Isle-Adam v svojem romanu L'Ève future iz leta 1886. Izraz »android« se je pojavil v obliki Doll Androides v ameriškem patentu 8. decembra 1863 v povezavi z miniaturnimi igračami avtomati (lutkami) v podobi človeka.[2]

Opombe in sklici

  1. »-oid« (v v angleščini). Wikislovar. Pridobljeno 19. maja 2011.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: neprepoznan jezik (povezava)
  2. »U.S. Patent and Trademark Office, Patent# 40891, Toy Automation« (v v angleščini). Google Patents. Pridobljeno 7. januarja 2007.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: neprepoznan jezik (povezava)

Viri