Angleščina: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
Idioma-bot (pogovor | prispevki)
m r2.7.3) (Robot: Dodajanje min:Bahaso Inggirih
Vrstica 204: Vrstica 204:
[[mhr:Англичан йылме]]
[[mhr:Англичан йылме]]
[[mi:Reo Pākehā]]
[[mi:Reo Pākehā]]
[[min:Bahaso Inggirih]]
[[mk:Англиски јазик]]
[[mk:Англиски јазик]]
[[ml:ഇംഗ്ലീഷ് (ഭാഷ)]]
[[ml:ഇംഗ്ലീഷ് (ഭാഷ)]]

Redakcija: 01:05, 9. februar 2013

Angleščina (English)
Države: Združeno kraljestvo, Združene države Amerike, in 103 druge države
Govorcev, ki jim je materni jezik: 402 milijona
Govorcev, ki jim je tuj jezik: morda med 350 milijoni in milijardo
Rodovna razvrstitev: indoevropski jeziki

 germanski jeziki
  zahodni
   angleščina

Uradni položaj
Uradni jezik v: glej spodaj
Usklajuje: Nihče, čeprav je Oxfordski slovar angleščine pomemben
Jezikovni kodi
ISO 639-1: en
ISO 639-2: eng
SIL: ENG

Angléščina je zahodnogermanski jezik, ki izvira iz Anglije. Kot »prvi« jezik je bila s približno 402 milijoni ljudi v letu 2002 tretja na svetu, zaradi vojaškega, ekonomskega, znanstvenega, političnega in kulturnega vpliva najprej jezik Združenega kraljestva, nato pa še Združenih držav Amerike pa je postala lingua franca sodobnega časa.

Geografska porazdelitev

Angleščina je prvi jezik v naslednjih državah: Avstralija (avstralska angleščina), Bahami, Barbados (karibska angleščina), Bermuda, Gibraltar, Gvajana, Jamajka (jamajška angleščina), Nova Zelandija (novozelandska angleščina), Antigva, Saint Kitts in Nevis, Trinidad in Tobago, Združeno kraljestvo (britanska angleščina) in Združene države Amerike (ameriška angleščina).

Je tudi eden od glavnih jezikov v državah: Belize (s španščino), Kanada (s francoščino), Dominika, Saint Lucia in Saint Vincent in Grenadine (s francosko kreolščino), Irska (z irščino), Singapur (z malajščino, mandarinščino, tamilščino in drugimi azijskimi jeziki) in Republika Južna Afrika (vendar se zulujščina, xhosa, afrikaans in severni soho bolj govorijo). Je tudi najbolj pogosto uporabljan neuradni jezik v Izraelu.

Angleščina je uradni jezik, ki pa ni domoroden, v naslednjih državah: Kamerun, Fidži, Mikronezija, Gana, Gambija, Hong Kong, Indija, Kiribati, Lesoto, Liberija, Kenija, Namibija, Nigerija, Malta, Marshallovi otoki, Pakistan, Papua Nova Gvineja, Filipini, Salomonovi otoki, Samoa, Sierra Leone, Svazi, Tanzanija, Zambija in Zimbabve.

Angleščina je najpogosteje uporabljani jezik Evropske Unije. Čeprav so načeloma vsi uradni jeziki EU enakopravni, so številni delovni dokumenti dostopni le v enem jeziku, najpogosteje v angleščini.

Angleščina je najbolj razširjen »drugi« in »učeni« jezik na svetu, in kot tak, po mnenju mnogih jezikoslovcev, ne predstavlja več izključno kulture »domorodnih govorcev angleščine«, pač pa je jezik, ki vsrkava poglede vseh svetovnih kultur, ko njegova raba raste. Spet drugi trdijo, da je njegova potencialna raba kot sredstvo za sporazumevanje bolj omejena. Angleščina je jezik, ki ga kot tuj jezik najpogosteje učijo v Evropi (32,6 %) in na Japonskem, sledijo pa mu francoščina, nemščina in španščina.

Glej tudi

Zunanje povezave

Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA ak:English