Dimnice (jama): Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjeni 4 zlogi ,  pred 9 leti
m
vrnitev sprememb uporabnika 82.192.44.142 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika ILipovšek
m (vrnitev sprememb uporabnika 82.192.44.142 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika ILipovšek)
 
== Ime ==
Jama je dobila ime po dimu, ki se vali iz nje. Ta nastane zato, ker se mrzel zrak spusti v večje brezno in skozi manjše potiska v topelvroč [[zrak]], ko pride do stika toplejšega in hladnejšega zraka nastopi [[kondenzacija]]. Ta se vidi v dimu. Tako so jo vaščani poimenovali »hudičja prekajevalnica« ali »Dimnice« (temu pojavu smo lahko priča le pozimi).
 
== Nekaj o jami ==
Jama je dolga približno 6 km in globoka več kot 130 m. Dimnice so pretočna jama, ki ima rove razporejene v dveh nadstropjih. V prvem nadstropju so rovi suhi in imajo veliko [[kapnik]]ov. V spodnjem pa teče potok, ki ponikne v vasi [[Velike Loče]]. Ta potok je tudi eden izmed pritokov reki k [[Rižana|Rižani]].
 
V Dimnice vodi pot, ki se zaključi v »Plesni dvorani«, ki je namenjena prireditvam v jami. Ta dvorana se nahaja okoli 40 m pod površjem. Plesni dvorani sledi »Bela dvorana« s številnimi [[anemolit]]i in visokimi kapniškimi stebri. Tej dvorani sledita dve manjši in sicer »Vilinska dvorana« in »Marmitna dvorana«. Tema sledi ponovno ena izmed večjih in pomembnejših dvoran, »Podorna dvorana« v kateri je ena izmed največjih zaves. V tej dvorani je tudi veliko sigastih ponvic. V zadnji dvorani je kapnik v obliki [[kitajski zid|kitajskega zida]] po katerem je tudi dvorana dobila ime, »Kitajska dvorana«.

Navigacijski meni