Agrum: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 577 zlogov ,  pred 16 leti
m
dodatek (mutacija)
m (Bot: Avtomatizirana zamenjava besedila (-[[Image: +[[Slika: & -[[image: +[[Slika: & -[[slika: +[[Slika: & -[[:Image: +[[:Slika: & -[[:image: +[[:Slika: & -[[:slika: +[[:Slika: & -[[Category: +[[Kategorija: & -[[category: +[[Kategorija: & -[[kategorij)
m (dodatek (mutacija))
* ''[[Poncirus]]'': Poncirus trifogliata (trilistni citronovec ali trolistna pomaranča).
 
Čeprav je poddružina sestavljena samo iz treh rodov, poznamo veliko število naravnih odstopanj in nepravilnosti, bodisi v cvetju kot predvsem v sadežih, zaradi česar se dajo dobiti širom po svetu zelo raznoliki primerki agrumov. Razen tega so [[agronom]]i razvili nešteto [[križanec|hibridov]], ki večkrat nimajo stalnih in ponovljivih lastnosti, zato so nekatere vrste na [[trg]]u le za določeno dobo. To povzroča težave pri klasifikaciji agrumov. NovejšeOmeniti raziskaveje treba tudi dedne spremembe, ki so privedlepri agrumih zelo pogostne. Gre za celo[[mutacija|mutacijo]] dov zaključkapoganjkih, daki sose pravivčasih citrusipojavi samoiz trije:neznanih ''Citrusrazlogov. maxima''Na veji se rodi poganjek, ''Citrusiz medica''katerega inzraste ''Citrusveja reticulata''z nekoliko različnimi lastnostmi od ostalega drevesa. Če se ta vejica uporabi kot [[potaknjenec]], vsizraste drevo s temi različnimi lastnostmi. Velikokrat ostali so samote nove lastnosti nezaželjene, zato se sprememba ne želi ohranjati in se mutirana vejica enostavno hibridiodstrani. PravVčasih takoje bipa najsprememba vsetoliko vrstezanimiva, ''fortunelle''da bilejo leagronomi križanjagojijo dalje in tako enedobijo samenovo vrstevrsto kumkvatadrevesa.
 
Novejše raziskave so privedle do zaključka, da so pravi citrusi samo trije: ''Citrus maxima'', ''Citrus medica'' in ''Citrus reticulata'', vsi ostali so samo hibridi. Prav tako bi naj vse vrste ''fortunelle'' bile le križanja ene same vrste kumkvata.
 
==Zemljepisna razširjenost==
2.264

urejanj

Navigacijski meni