Žužkojedi: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 12 zlogov ,  pred 7 leti
m
brez povzetka urejanja
m (Ležeča pisava)
m
V večini so žužkojedi majhne živali s ošiljenimi smrčki in zobovjem, igličastih zob. Na nogah imajo ostre krempljaste prste in ploske podplate. V večini žužkojedi živijo na tleh ali podzemljo. Že njihovo ime pove, da se v večini [[Prehranjevanje|prehranjujejo]] z [[Žuželka|žuželkami]], vendar jedo tudi nevretenčarje, ličinke, nekateri večji žužkojedi pa tudi manjše miške, perutnino.
== Rovke ==
'''Rovke''' ([[znanstveno ime]] '''''Soricidae''''') so najštevičnejša družina žužkojedov, saj jih je približno 265 vrst. Rovke najdemo skoraj po celem svetu, kjer ne vlada hladno [[podnebje]] ([[Avstralija]], [[Nova Zelandija]], večji del [[Južna Amerika|J. Amerike]]). Rovke so manjše živali podobne [[Miš|mišim]], največ njih so prilagojene življenju na tleh, vendar so nekatere tudi vodne vrste, katere imajo na nogah šope togih kocin za lažje gibanje v vodi.
Nekatere vrste rovk imajo v slini strupen izloček s katerim uspešno omrtviči nevretenčarje, vendar za večje živali ni škodljiv. Rovke imajo kar nekaj plenilcev, pred katerimi se branijo z ostrim vonjem, ki ga izločijo na strani telesa.
Rovke v zimskih dnevih ne zimujejo, saj si ne morejo zagotoviti zadostne količine rezervnih [[Maščobe|maščob]]. Tako so rovke zelo aktivne in v nenehnem pogonu. Po obroku kratek čas počivajo in nato že stikajo za novim obrokom, saj imajo hitri [[metabolizem]] za kar je potrebno nenehno prehranjevanje. Količina dnevno zaužite hrane je [[Ekvivalenca|ekvivalentna]] njeni teži. Obstajajo tudi ''drevesne rovke'' ([[znanstveno ime]] '''Scandentia'''), ki pa niso v tesnem sorodstvu z opisanimi rovkami.
 
== Krti ==
'''Krt''' ([[znanstveno ime]] '''''Talpidae'''''), katerih poznamo 27 različnih vrst in so razširjeni le na severni strani poloble. Le ti so izredno prilagojeni na podzemno življenje in kopanje rovov, zato so sprednje noge mišičaste z široko lopatasto šapo.
Krti imajo gosto, žametasto krzno in zelo majhne zakrnele oči v večini so vrste krtov slepe. Tako, je njihov najpomembnejši čut ravno voh in tip na zelo občutljivem smrčku. Vodne krte imenujemo ''Dežmani'' in imajo plavalno kožico na zadnjih nogah. Ruski dežmani zrastejo do 40cm in so še vedno ogroženi zaradi dragocenega krzna.
 
 
== Ježi ==
'''Jež''' ([[znanstveno ime]] '''''Erinacidae'''''). Obstajajo le dve družini ježev. Prva je v J. Aziji imenovana ''dlakavi jež'' (med največjimi žužkojedi, saj zrastejo do 2kg.) in druga je imenovana ''bodičasti jež''. Prvi nimajo bodic imajo pa podoben smrček bodičastemu ježu.
Bodičasti ježi so doma iz [[Afrika|Afrike]] in [[Evrazija|Evrazije]]. Kot že ime pove so ti žužkojedi pokriti z bodicami, razen po smrčku, nogicah in trebuhu, kjer jih pokriva dlaka. To so najbolj ranljivi deli ježa, katere ob nevarnosti skrije v klobčič. Tako kot večina žužkojedov se tudi ježi hranijo z [[nevretenčarji]] predvsem polži lazarji, poleg tega tudi žuželkami in njihovimi ličinkami, mišjih mladičev, ptičjimi jajci. Veliko ježevih življenj ugasne ravno na cestah, medtemko prečkajo cesto.
 
137

urejanj

Navigacijski meni