Žužkojedi: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 485 zlogov ,  pred 7 leti
m
brez povzetka urejanja
m
m
Poznamo 27 različnih vrst krtov, ki so razširjeni smo na severni strani poloble. Le ti so izredno prilagojeni na podzemno življenje in kopanje rovov, zato so sprednje noge kratke, debele in mišičaste z široko lopatasto šapo.
Krti imajo žametasko kržno in zelo majhne zakrnele oči, v večini so vrste krtov slepe. Tako, je njihov najpomembnejši čut ravno voh in tip na dolgem občutljivem smrčku. Krti Starega sveta se pretežno prehranjujejo z deževniki. Severnoameriški krt zvezdaš ima na koncu smrčka venec izredno občutljivih izraztkov ali tntaktov,s katerimi si pomaga pri iskanju hrane. Vodne krte imenujemo ''Dežmani'' in imajo plavalno kožico na zadnjih nogah. Ruski dežmani zrastejo do 40cm in so še vedno ogroženi zaradi dragocenega krzna.
==
 
== Zlati krti ==
Jih je približno 18 vrst, ki živijo samo v Afrki. Sicer so zlati krti zelo podobni navadnim krtom, vendar so v daljnem sorodstvu. Ime so dobile po gostem in volnatem kožuhu, ki se kovinsko lesketa in pogosto daje živali zlat ali bronast otenek. Tudi ta vrsta krta je slepa, vendar kljub temu lovijo tudi na zemlji, a le ponoči ali po deževju. Hranijo se z nevretenčarji in tudi z breznogimi kuščarji, ki merijo tudi do 20cm, kar je dvakrat večje od njih samih.
==
Tenreki ==
137

urejanj

Navigacijski meni