Kinšasa: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
EmausBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2+) (robot Dodajanje: ba:Киншаса
m r2.7.3) (robot Dodajanje: pa:ਕਿਨਸ਼ਾਸਾ
Vrstica 183: Vrstica 183:
[[oc:Kinshasa]]
[[oc:Kinshasa]]
[[os:Киншаса]]
[[os:Киншаса]]
[[pa:ਕਿਨਸ਼ਾਸਾ]]
[[pl:Kinszasa]]
[[pl:Kinszasa]]
[[pms:Kinshasa]]
[[pms:Kinshasa]]

Redakcija: 19:40, 11. januar 2013

Kinšasa

Ville de Kinshasa

nekoč Léopoldville ali Leopoldstad
Ville-province (Mesto-provinca)
Kinšasa z reko Kongo v ozadju
Kinšasa z reko Kongo v ozadju
Zastava Kinšasa
Zastava
Vzdevek: 
Kin la belle
(francosko Kin krasni)
Lega mestne province v Kongu
Lega mestne province v Kongu
Koordinati: 4°19′30″S 15°19′20″E / 4.32500°S 15.32222°E / -4.32500; 15.32222
DržavaZastava Demokratična republika Kongo Demokratična republika Kongo
ProvincaKinšasa
Ustanovitev1881
Sedež upraveLa Gombe
Upravljanje
 • guvernerAndré Kimbuta Yango
Prebivalstvo
 (2007)[1]
 • Mesto-provinca8.000.000
 • Uradni jezik
lingala. francoščina
Spletna stran[www.kinshasa.cd www.kinshasa.cd]

Kinšasa, znano tudi kot Kongo-Kinšasa (prej francosko Léopoldville in nizozemsko Leopoldstad), je glavno mesto Demokratične republike Kongo in s skoraj 8 milijoni prebivalcev največje mesto v državi. Leži na bregu reke Kongo ob zahodni meji države, neposredno nasproti Brazzavila, prestolnice Republike Kongo.

Z Johannesburgom si deli status tretjega največjega mesta v Afriki (za Kairom in Lagosom). Somestje Kinšasa-Brazzavile ima skupaj več kot 11 milijonov prebivalcev. Administrativno področje mesta je še mnogo širše kot dejansko mesto, tako da je več kot 60% površin kmetijskih.[2] Kinšasa velja za drugo največje francosko govoreče mesto na svetu (za Parizom), vendar v njem prevladujejo govorci afriških jezikov, posebej Lingale.

Administrativno je Kinšasa hkrati mesto in ena od 11 provinc v Demokratični republiki Kongo. Deli se na 24 občin, med katerimi je administrativno središče La Gombe.

Zgodovina

Mesto je ustanovil raziskovalec Henry Morton Stanley kot trgovsko postojanko leta 1881 in ga poimenoval Léopoldville po kralju Leopoldu II. Postojanka se je hitro razvijala, saj je predstavljala prvo pristanišče na plovnem delu reke nad Livingstonovimi slapovi, 350 km dolgo serijo brzic. Razvoj je dodatno pospešila izgradnja železnice od Matadija, zadnjega pristanišča pred brzicami, in leta 1920 je Léopoldville postal prestolnica Belgijskega Konga.

Po odcepitvi Konga od Belgije leta 1960 in državnem udaru leta 1965 je Mobutu Sese Seko ime mesta »afrikaniziral« v Kinšaso. Hitra rast naselja se je nadaljevala, saj je predstavljalo pribežališče pred etničnim nasiljem drugod po državi in obljubo boljšega življenja. Kljub težavam zaradi korupcije, nepotizma in samodrštva, ki so se razpasli pod Mobutujevo vladavino, ter posledični državljanski vojni, ostaja Kinšasa administrativno, gospodarsko in kulturno središče države.

Pobratena mesta

Kinšasa ima uradne povezave z naslednjimi mesti:

Viri

  1. »Monographie de la Ville de Kinshasa« (SWF). Unité de Pilotage du Processus d'Elaboration et de mise œuvre de la Stratégie pour la Réduction de la Pauvreté (UPPE-SRP). Pridobljeno 19. januarja 2007. (francosko)
  2. Programme du Gouvernement, Provincial de Kinshasa, 2007 - 2011 (francosko)

Zunanje povezave