Velikih pet faktorjev osebnosti: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
slog
(slog)
 
==Dimenzije==
*<strong>'''[[Sprejemljivost<strong> –]]''' ima zelo kratko [[zgodovina|zgodovino]] a danes vemo, da je v primerjavi z drugimi faktorji pri njejtem največji delež individualnih razlik možno razložiti vplivz okoljaokoljskimi najmočnejšidejavniki (Avsec,2007). [[Dimenzija]] sprejemljivosti ponazarja ohranjanje pozitivnih odnosov z drugimi. Sprejemljivost se nanaša na sposobnost razumevanja z drugimi osebami in nam pomaga, da premagamo frustracije, ki so povezane z življenjem v skupini (Avsec,2007).
 
*<strong>'''[[Ekstravertnost<strong> – ]]''' naj bi bila sestavljena iz več komponent, a so le te med seboj zelo povezane, zato lahko govorimo o skupni dimenziji. Ekstravertne osebe se v veliki meri zanimajo za družabne dogodke, so zelo aktivne in energični (Musek,2010).
 
*<strong>'''[[Vestnost<strong> –]]''' naj bi predstavljala napovednik uspeha v šoli ali na delovnem mestu (Behling,1998;Hurtc in Donovan,2000;Salgado,1997;Avsec,2007). Vestnost zajema lastnosti kot so odgovornost, naklonjenost pravilom, vztrajnost, pozornost…
 
*<strong>'''[[Odprtost<strong>]]''' – Je najšibkejša [[dimenzija]] osebnosti, osredotoča pa se predvsem na posameznikovo kulturno sofisticiranost in posameznikovo odprtost za nove izkušnje.
 
*<strong>'''[[Nevroticizem<strong> –]]''': Posamezniki, ki imajo visoko izražen nevroticizem so v manjši meri sposobni obvladovati čustva, so bolj anskiozni…anksiozni.(Avsec,2007). NevroticizemIndividualne jerazlike v nevroticizmu lahko v veliki meri podedovanpojasnimo z genetskimi dejavniki, pojavi se pa tudi zaradi potencialnih groženj v okolici.
 
== Glej tudi==
* [[Krajše mere velikih pet]]
 
==Zunanje povezave==
* [http://ipip.ori.org/ International Personality Item Pool]
* [http://personality-project.org/ The Personality Project]
* [[Krajše mere velikih pet]]
 
==Viri==
3.736

urejanj

Navigacijski meni