Scalable Vector Graphics: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m r2.6.5) (robot Spreminjanje: zh:可縮放向量圖形
EmausBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2+) (robot Dodajanje: mk:SVG
Vrstica 47: Vrstica 47:
[[ksh:Skalėerbaa Vëkktoər-Jraffikk]]
[[ksh:Skalėerbaa Vëkktoər-Jraffikk]]
[[lt:SVG]]
[[lt:SVG]]
[[mk:SVG]]
[[ms:SVG]]
[[ms:SVG]]
[[na:SVG]]
[[na:SVG]]

Redakcija: 08:09, 7. januar 2013

Slika ponazarja razliko med bitnimi in vektorskimi slikami. Vektorsko sliko lahko poljubno raztegujemo, medtem ko bitne ne moremo.

Scalable Vector Graphics (kratica SVG, slovensko umerljiva vektorska grafika) je označevalni jezik za opis dvorazsežne statične in risane vektorske grafike v XML.

Septembra 2001 ga je W3C predlagal za rabo. Razvijal se je kar nekaj časa. Najprej sta družbi Macromedia in Microsoft predstavili jezik VML, Adobe in Sun Microsystems pa konkurenčni format PGML. SVG izvirno podpira spletni brskalnik Amaya. V drugih brskalnikih so potrebni dodatni programi kot sta Adobe SVG Viewer ali Corel SVG Viewer. Posebna različica brskalnika Mozilla z imenom »Croczilla« sedaj podpira dele standarda W3C za SVG, veliko stvari pa še ne, vendar želijo doseči, da bi bil brskalnik sposoben prikazovati SVG brez dodatkov. Spletni brskalnik Konqueror projekta KDE ima zadovoljivo in dovršeno podporo SVG po imenu ksvg, katero bo v prihodnosti verjetno prevzel Safari (brskalnik) družbe Apple Computer. Javanski programi lahko za prikaz, izdelavo in prirejanje grafike SVG uporabljajo orodni pribor Batik SVG Toolkit.

Glej tudi