Vzvod: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: new:थिँभः
Vrstica 20: Vrstica 20:


{{stub}}
{{stub}}
[[Kategorija:Mehanika]]
[[Kategorija:Mehanika]]dasd dfa a:Orodja]]
[[Kategorija:Orodja]]


[[af:Hefboom]]
[[af:Hefboom]]

Redakcija: 17:11, 6. januar 2013

vzvod: dim.: 250x150x835 mm po navodilih g. L. Andréeja, tedanjega profesorja fizike na idrijski realki, izdelal šolski sluga M. Kos narejeno v šol. l. 1913/14 Gimnazija Jurija Vege, Idrija
vzvod iz kataloga Gimnazija Jurija Vege, Idrija

Vzvòd je orodje, oziroma preprosti stroj, s katerim lahko povečamo silo, s katero delujemo na neko telo. Sestavljen je iz togega droga, v osišču vrtljivega okoli nepremične osi, pravokotne na drog. Na vzvod delujeta vsaj dve sili: sila bremena ter sila, ki z nasprotnim navorom uravnoveša silo bremena. Vzvod je v statičnem ravnovesju, če je skupni navor vseh sil, ki delujejo nanj, enak nič.

Glede na to, kje prijemljejo sile, ločimo:

  • dvokraki vzvod ali vzvod prvega tipa – sili prijemljeta na nasprotnih straneh osišča. Zgledi so gugalnica, klešče in škarje.
  • enokraki vzvod – sili prijemljeta na isti strani osišča. Glede na to, ali je ročica sile bremena daljša ali krajša od ročice sile, ki uravnoveša breme, razlikujemo
  • vzvod drugega tipa – ročica bremena je krajša od ročice sile, ki uravnoveša breme (to je enokraki vzvod). Zgled: tarilec orehov.
  • vzvod tretjega tipa – ročica bremena je daljša od ročice sile, ki uravnoveša breme (to je enokraki vzvod). Zgled: komolčni sklep.

Zunanje povezave

dasd dfa a:Orodja]]