Mejni prehod: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodani 1.204 zlogi ,  pred 9 leti
brez povzetka urejanja
(slike)
Brez povzetka urejanja
'''Mejni prehod''' je kraj, ki je določen za kontroliran prehod državne meje. Mejni prehodi so prehodi za mednarodni, meddržavni in obmejni promet; glede na to, kateri vrsti prometa so namenjeni, pa so lahko cestni, železniški, zračni, morski ali rečni. Mejni prehod je infrastrukturni objekt državnega pomena in kot tak javna infrastruktura.
 
== Definicije ==
 
V območje mejnega prehoda za železniški promet sodi tudi železniški tir s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem od mejne črte do mejnega prehoda.
 
== Označitev ==
Mejni prehod in njegovo območje morata biti označena z opozorilnimi, obvestilnimi in dopolnilnimi tablami, katerih vsebino, obliko in način postavitve določi pristojni organ za notranje zadeve.
 
== Carinski mejni prehod ==
Carinski mejni prehodi so tisti mednarodni mejni prehodi, ki so določeni za namen vnašanja in iznašanja blaga preko državne meje. Promet blaga, za katerega je potrebna fitopatološka, veterinarska ali druga predpisana kontrola se prenaša preko tistih carinskih mejnih prehodov, ki so v skladu s posebnimi predpisi določeni za tak promet.
 
== Oprema ==
Za vodenje prometa in nadzor potnikov in blaga je mejni prehod opremeljen s posebno opremo in signalizacijo, ki je različna glede na status mejnega prehoda ter velikost in vsebino prometa. Sestavljajo jo: naprave za krmiljenje zapornic, svetlobnih dajalcev (semaforji, utripalci...), obvestilnih tabel, števci prometa s klasifikacijo, kontrola višine, tehtanje in kontrola mase (osna tehtnica, skupna masa), video nadzor, javna razsvetljava in druga posebna oprema, ki omogoča delo organom nadzora na meji.
 
== Viri ==
42.948

urejanj

Navigacijski meni