Predsednik vlade: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
narobe napisano besedo 'moć' sem popravil v 'moč'
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Predsednik vlade''' (tudi '''minístrski predsédnik''' ali '''premier''' ''[premjé]'') je vodja [[vlada|vlade]]. V [[država]]h, kjer sta funkciji predsednika vlade in [[predsednik|predsednika države]] ločeni, je po navadi predsednik vlade najbolj vpliven [[politik]] v državi, saj ima največ pooblastil in pristojnosti. Določene izjeme so npr. [[Francija]] in [[Združene države Amerike]], kjer ima predsednik republike večjo moć. [[Nemščina|Nemški]] naziv za predsednika vlade je '''kancler''' (''der Kanzler'').
'''Predsednik vlade''' (tudi '''minístrski predsédnik''' ali '''premier''' ''[premjé]'') je vodja [[vlada|vlade]]. V [[država]]h, kjer sta funkciji predsednika vlade in [[predsednik|predsednika države]] ločeni, je po navadi predsednik vlade najbolj vpliven [[politik]] v državi, saj ima največ pooblastil in pristojnosti. Določene izjeme so npr. [[Francija]] in [[Združene države Amerike]], kjer ima predsednik republike večjo moč. [[Nemščina|Nemški]] naziv za predsednika vlade je '''kancler''' (''der Kanzler'').


Trenutni [[predsednik Vlade Republike Slovenije]] je [[Janez Janša]].
Trenutni [[predsednik Vlade Republike Slovenije]] je [[Janez Janša]].

Redakcija: 13:53, 30. december 2012

Predsednik vlade (tudi minístrski predsédnik ali premier [premjé]) je vodja vlade. V državah, kjer sta funkciji predsednika vlade in predsednika države ločeni, je po navadi predsednik vlade najbolj vpliven politik v državi, saj ima največ pooblastil in pristojnosti. Določene izjeme so npr. Francija in Združene države Amerike, kjer ima predsednik republike večjo moč. Nemški naziv za predsednika vlade je kancler (der Kanzler).

Trenutni predsednik Vlade Republike Slovenije je Janez Janša.