Tovarna: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: lv:Rūpnīca
m r2.7.2) (robot Dodajanje: af:Fabriek
Vrstica 24: Vrstica 24:
[[Kategorija:Tovarne|*]]
[[Kategorija:Tovarne|*]]


[[af:Fabriek]]
[[an:Fabrica]]
[[an:Fabrica]]
[[ar:مصنع]]
[[ar:مصنع]]

Redakcija: 18:01, 28. december 2012

Tovarniška delavka v 1940-ih; Fort Worth, Teksas

Tovarna (iz latinščine fabrica - delavnica preko francoščine fabrique; tudi fabrika) je večji industrijski objekt, ki temelji na serijski ali masovni proizvodnji.

Večje število delavcev, ki imajo razporejano delo (posamično ali v skupinah) in določeno delovno mesto, proizvajajo izdelke iz kupljenega blaga (predelovalna industrija) (na primer prozvodnja avtomobilov, televizorjev, ...) ali pa nadzorujejo stroje, ki pretvarjajo surovine v izdelke (procesna industrija) (na primer: tovarna cementa, tovatna acetilena, ...). Tako tovarna združuje in koncentrira vire - delovno silo, kapital in proizvodnjo. Tako je izjemno povečala produktivnost glede na manufakturo in enostavno kooperacijo.

Zgodovina

Prva tovarna je bila ustanovljena leta 1774 v Angliji. Z uvedbo parnega stroja se je povečala produktivnost tovarn in njihova razširjenost se je povečala; sprva po Evropi, nato pa še v ZDA.

Naslednji revolucijski dogodek se je zgodil v začetku 20. stoletja, ko je Henry Ford uvedel tekoči trak in tako začel masovno proizvodnjo, kar je še povečalo produktivnost.

Z razvojem tehnologije (predvsem računalnikov in njihovem uvajanju v tovarne) se je začelo zmanjševati število tovarniških delavcev, saj so jih v večji meri nadomestili stroji, predvsem pa strokovni delavci, ki upravljajo s stroji in jih krmilijo.

Glej tudi

Zunanje povezave