Katoliške cerkve vzhodnega obreda: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m r2.6.4) (robot Dodajanje: ia:Ecclesias catholic oriental
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
Vrstica 51: Vrstica 51:
[[cs:Církve ve společenství s Římskokatolickou církví]]
[[cs:Církve ve společenství s Římskokatolickou církví]]
[[da:De unerede kirker]]
[[da:De unerede kirker]]
[[de:Unierte Kirchen (katholisch)]]
[[de:Katholische Ostkirchen]]
[[el:Ουνία]]
[[el:Ουνία]]
[[en:Eastern Catholic Churches]]
[[en:Eastern Catholic Churches]]

Redakcija: 12:40, 21. november 2012

Detajl vhodnih vrat Grškokatoliške cerkve sv. Cirila in Metoda: začetnice Jezusa Kristusa in grški glagol NIKA, ki pomeni »je zmagoslaven« in predstavlja Gospoda

Katoliške cerkve vzhodnega obreda (tudi uniatske cerkve, vzhodna liturgija, liturgija vzhodnega obreda ali grškokatoliške cerkve) je oznaka za skupino katoliških Cerkva, ki priznavajo katoliški nauk in vrhovno oblast papeža in so v polnem občestvu z Rimskokatoliško cerkvijo, vendar uporabljajajo vzhodno liturgijo. Delijo se na uniatske cerkve, ki imajo pravoslavno liturgijo, in na orientalne cerkve, ki imajo liturgije starih predkalednoskih in monofizitskih cerkva.

Seznam

Seznam zajema cerkve, ki so priznane s strani Vatikana kot katoliške cerkve vzhodnega obreda.

Slovenija

V Sloveniji se uniati pojavijo v 16. stoletju, toda nikoli se ne vzpostavi velika skupnost. Zaradi tega danes Grškokatoliška cerkev v Sloveniji ni samostojna, ampak podrejena hrvaški, katere sedež za Slovenijo se nahaja v Križevcih.

V Sloveniji sta dve grškokatoliški cerkvi: Grškokatoliška cerkev sv. Cirila in Metoda v Metliki in v Dragah pri Suhorju. Na vrhu Gorjancev so sicer obnovljene razvaline grškokatoliške cerkve sv. Ilije ob razvalinah rimskokatoliške podružnice sv. Gere.

Zunanje povezave