League of Legends: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: eo:League of Legends
ArthurBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2) (robot Dodajanje: simple:League of Legends
Vrstica 103: Vrstica 103:
[[ro:League of Legends]]
[[ro:League of Legends]]
[[ru:League of Legends]]
[[ru:League of Legends]]
[[simple:League of Legends]]
[[sk:League of Legends]]
[[sk:League of Legends]]
[[sv:League of Legends]]
[[sv:League of Legends]]

Redakcija: 10:15, 5. november 2012

League of Legends
RazvijalciRiot Games
ZaložnikiRiot Games
RežiserTom "Zileas" Cadwell
ProducentiSteven Snow
Travis "Volibar" George
OblikovalciChristina Norman
Rob Garret
Steve Feak
AnimatorEdmundo Sanchez
Troy "Troyzilla" Adam
Jay Davies
SerijaLeague of Legends Uredi v Wikpodatkih
OkoljeMicrosoft Windows
Datum izida27. oktober, 2009
ZvrstAkcijska strategija v realnem času
Igralski načiniVečigralski na internetu

League of Legends (znana tudi po kratici LoL) je video igra tipa MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Razvil jo je studio Riot Games, primarno za Microsoft Windows. Napovedana je bila 7. oktobra 2008, nato je od 10. aprila 2009 do 22. oktobra 2009 delovala kot zaprta beta. Dokončno je bila izdana 27. Oktobra 2009[2]. Igra ima svoj YouTube portal, kjer obveščajo o novostih in spremembah v igri. Igro igra več kot 32 milijonov ljudi (podatki 18. novembra 2011)[3]. Leta 2011 je prejela nagrado Golden Joystick (ena izmed najbolj prestižnih nagrad za igre) za najboljšo zastojn igro leta 2011[4].

Splošno o League of Legends

Na začetku igre se izbere način igranja, ki je lahko 3v3 ali 5v5. Nato sledi izbor ekipe, kjer lahko igralec povabi prijatelje ali igra sam. Če izbere, da bo igral sam, mu sistem najde igralce, ki bodo v njegovi ekipi. Ko sta obe ekipi polni, sledi izbor herojev (Championov) in določanje barve (modra ali vijolična ekipa). Heroji so liki, ki jih lahko igralec izbere in z njimi igra. Do 30. decembra 2011 je bilo predstavljenih 90 herojev[5]. Heroji se delijo na magične (Ability Power ali AP) in fizične (Attack Damage ali AD). Heroji se tedensko menjujejo in je vedno na voljo 10 herojev. Heroje pa lahko igralec kupi (s tem so mu vedno na voljo) s pomočjo Influence pointov (IP) ali Riot pointov (RP). IPje igralec dobiva v igrah, količina pa je odvisna od tipa igre, časa igranja in izida igre (zmaga ali poraz). Medtem ko lahko igralec RPje kupi z resničnim denarjem (Euro).

Igra poteka v tako imenovanih Field of Justice (mapah). Na začetku sta bili dve mapi (Summoner's Rift in Twisted Treeline) in klasičen način igre, nato so 26. septembra 2011 dodali novo mapo imenovano Crystal Scar. Z mapo Crystal Scar so dodali še nov igralni način, ki se imenuje Dominion.

Na začetku se igralec pojavi (spawna) na platformi, kjer se nahaja tudi trgovina (shop). Vsak član ekipe začne s 475 zlatniki(Gold) pri klasičnem načinu igre in s 1375 pri dominionu. Skozi vso igro igralec dobiva zlatnike na določen interval časa, dodatne zlatnike pa si lahko pridobi z ubijanjem podložnikov (minionov), championov in nevralnih pošasti (neutral monsters). Podložniki so mali NPCji, ki se pojavljajo na 30 sekund v Nexusu (glavna stavba, ko je uničena se igra konča) in pomagajo v bitki. Nevtralne pošasti so v džungli (Jungle - Območje med potmi (Lanes)). Nekatere nevtralne pošasti nosijo dodaten efekt (buff - dodaten efekt na championu), ki ga lahko igralec dobi, če ubije to pošast. Dodatni efekti so hitrejša regeneracija magične energije (Mana), močnejši napad, hitrejše premikanje, dodatna magična energija, dodatno življenje (HP), dodatna regeneracija življenja (HP regen). Dodatni efekti nevtralnih pošasti so poimenovani Blessing of the Lizard Elder (red buff), Crest of the Ancient Golem (blue buff), Exalted with Baron Nashor (Baron buff v Summuner's Rift) in Crest of Crushing Wrath (Dragon buff v Twested Treeline). Vsak igralec začne igro pri levelu 1 in lahko skozi igro doseže maksimalno level 18. Pri vsakem levelu si lahko nadgradi eno izmed 4 zmožnosti championa (Champion ability).

Način igre

Klasičen

Pri klasičnem načinu lahko izberemo mapo Summoner's Rift ali Twisted Treeline. Pri prvi mapi je igra 5v5 pri drugi pa 3v3. Pri klasičnem načinu je potrebno po poti (Lane) priti preko sovražnikovih stolpov (Towers) do Nexusa. Stolpi so postavljeni po vsaki poti, prav tako pa so na vsaki poti minioni in championi, ki poskušajo zaščititi svoje stolpe in uničiti sovražnikove. Pri 5v5 je normalna postavitev 2 zgoraj, 1 na sredini in 2 spodaj, lahko pa 1 zgoraj, 1 na sredini, 2 spodaj in 1 v džungli. Pri 3v3 pa 1 zgoraj, 2 spodaj ali 1 zgoraj, 1 spodaj in 1 v džungli.
Vsak član ekipe začne s 475 golda. Pri tem stilu igre je najpomembnejše farmanje (ubijanje čim več podložnikov), saj s tem dobimo večino zlatnikov. Ko ekipa po poti pride preko prvega stolpa, začne napadati drugi stolp in nato še tretji stolp, nakar mora uničiti inhibitor. Če ima vijolična ekipa uničen inhibitor, modra ekipa začne pojavljati Super podložnike (veliko močnejši podložniki). Ko je inhibitor uničen mora ekipa uničiti še Nexusove stolpe in nato sam Nexus. Ko je Nexus uničen je igre konec in zmaga ekipa, ki je uničila Nexus sovražne ekipe. Ekipa se lahko tekom igre tudi preda, tako da volijo predajo (surrend). Če se večina ekipe strinja se preda in zamaga nasprotna ekipa. Čas trajanja igre je med 20 in 50 min.

Dominion

Dominion se od klasičnega načina razlikuje po tem, da ni inhibitorjev in Nexusa, vendar je na mapi 5 točk za zavzemanje (Capture pointov), ki jih je potrebno zavzeti. Za lažje sporazumevanje med igralci ima vsaka točka za zavzemanje svoje ime. Z zavzemanjem teh točk ekipa zbija življenje druge ekipe in ko je življenje ekipe na 0, ekipa zgubi. Vsaka ekipa začne na svoji strani in ima 500 življenja in vsak član ekipe po 1375 zlatnikov.
Pri tem stilu igre farmanje ni tako pomembno, bolj pomembno je zavzemanje točk, saj s tem ekipa pridobi veliko zlatnikov. Ko se igra začne se ekipi napotita do najbližjih točk za zavzemanje. Ob teh točkah so health packi, ki championu povrnejo del magične in življenske energije. Na sredini mape pa je Greater Relic(main buff). Na mapi so tri točke, ki ti povečajo hitrost premikanja, če greš preko njih. Če imata ekipi enako točk za zavzemanje se življenje nobeni od ekip ne odšteva, če pa ima modra ekipa več točk potem se življenje odšteva vijolični ekipi. Hitrost odštevanja življenja je odvisna od tega, koli točk več ima nasprotna ekipa. Pri dominionu se lahko ekipa preda, tako kot pri klasičnem načinu igre. Čas trajanja igre je med 15 in 25 min.


Dodatni elementi igre

Trgovina

Trgovina (Store) je mesto kjer lahko igralec kupi različne stvari z IPji ali RPji. Stvari, ki jih lahko kupi, so napisane spodaj. Te trgovine (Store) se ne sme zamenjevati s trgovino v sami igri (Shop).

Mojsterske točke

Mojsterske točke (Masteries), so točke, ki jih dobiva igralec pri levelanju profila. Igralec si svoj profil levela od 1 do 30, pri čemer vsak level dobi 1 mojstersko točko. Mojsterske točke se nato na straneh mojsterskih točk (Mastery pages) postavijo na določeno dodatno sposobnost. Strani mojsterskih točk so razdeljene na napadalni (offense), obrambni (defense) in pomožni (utility) odsek. S postavitvijo mojsterskih točk pa igralec dobi določene bonuse.

Rune

Rune so nekakšni artefakti, ki jih lahko igralec postavi na runine strani (Rune pages), preden začne z igro. S pomočjo run igralec dobi dodatne sposobnosti v sami igri. Rune je mogoče kupiti z IPji v trgovini (Store). Obstajajo 4 vrste run (Mark, Glyph, Seal in Quintessence). Igralec lahko ima po 9 run iz vsake vrste run, le Quintessence lahko ima le 3.

Preobleke

Preobleke (Skins) spremenijo izgled herojev. Vsak heroj ima nekakšen osnovni izgled, za drugačen izgled pa je potrebno kupiti preobleko. Preobleka samo spremeni videz heroja in ne vpliva na igralnost in druge atribute heroja. Preobleke je možno kupiti samo s pravim denarjem (Euro).

Boosts

Booste lahko igralec kupi v trgovini (Store). Boosti igralcu povečajo dobljene IPje ali izkušnje (XPje) za 100% (na igro). Lahko trajajo časovno (1 dan, 7 dni) ali na zmage (4 zmage, 10 zmag).

Bundles

Boundles so nekakšne vreče, katere lahko igralec kupi in dobi različne heroje, heroja in njegove preobleke ali več runinih strani. Možno jih je kupiti samo s pravim denarjem (Euro).

Tribunal

Prijava nespoštljivih igralcev

Igralce ki ne sledijo Summoners Code[6], lahko po končani igri prijaviš (Report). Summoners Code je zbirka pravil obnašanja v igri. Ta pravila prepovedujejo žaljivke, kletvice, rasistične šale in vzdevke in uničenje igralnosti. Uničenje igralnosti je vse kaj drugim igralcem uniči igro. To so lahko igralci, ki zapustijo igro (AFK ali leaving game), igralci ki ne kumunicirajo s skupino in "kradejo buffe" ali pa igralci, ki pustijo da jih sovražnik ubije in s tem dobi denar.

Glasovanje na Tribunalu

Vsak igralec, ki so ga večkrat prijavili za kakeršno koli od zgoraj naštetih pravil, gre na glasovanje. Glasujejo lahko vsi izkušeni igralci in na podlagi chata (komunikacije v igri) in nekaj statistike lahko izkušen igralec glasuje ali bo igralca kaznoval (Punish) ali se ga usmilil (Pardon). Na podlagi teh glasovanj nato uslužbenci Riot-a izvedejo določene akcije. Igralec ki glasuje ima na volju tudi gumb preskoči (Skip), v primeru, da ne razume jezika v katerem se je pisalo v chatu ali pa se preprosto ne more odločiti. S tem primer preskoči in dobi novi primer. Igralci ki glasujejo dobijo za pravilno glasovanje (da glasuješ kot je glasovala večina) nekaj IP-ja kot zahvala za pomoč Riotovi ekipi.

References

  1. 1,0 1,1 »League of Legends System Requirements«. GameStop. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  2. »League of Legends časovnica«. League of Legends official site. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  3. »Število igralcev«. League of Legends official site. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  4. »Golden Joystick«. CVG. Pridobljeno 2. januarja 2012.
  5. »Champions«. League of Legends official site. Pridobljeno 30. decembra 2011.
  6. »Summuners Code«. League of Legends offical site. Pridobljeno 31. decembra 2011.