Aktivacijska energija: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
TadejM (pogovor | prispevki)
definicija, slog
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{cleanup}}
{{cleanup}}
'''Aktivacijska energija''' je v [[kemija|kemiji]] in [[biologija|biologiji]] pražna energija, potrebna, da [[kemična reakcija]] poteče. Aktivacijsko energijo lahko opredelimo tudi kot minimalno za potek reakcije potrebno energijo. Označimo jo z '''''E<sub>a</sub>'''''.


Encimi opravljajo svoje naloge že pri normalnih temperaturah in sicer tako,da pospešijo tudi take reakcije,ki sicer potekajo le pri višjih temperaturah.Reakcije pospešijo tako,da znižajo aktivacijosko energijo.Lep pozdrav pa kej se naučte!!!!!!!
[[Encim]]i opravljajo svoje naloge že pri normalnih temperaturah in sicer tako,da pospešijo tudi take reakcije,ki sicer potekajo le pri višjih temperaturah. Reakcije pospešijo tako,da znižajo aktivacijsko energijo.


{{biosci-stub}}
{{biosci-stub}}

Redakcija: 20:41, 7. februar 2006

Aktivacijska energija je v kemiji in biologiji pražna energija, potrebna, da kemična reakcija poteče. Aktivacijsko energijo lahko opredelimo tudi kot minimalno za potek reakcije potrebno energijo. Označimo jo z Ea.

Encimi opravljajo svoje naloge že pri normalnih temperaturah in sicer tako,da pospešijo tudi take reakcije,ki sicer potekajo le pri višjih temperaturah. Reakcije pospešijo tako,da znižajo aktivacijsko energijo.