Zmes: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Xqbot (pogovor | prispevki)
m r2.7.3) (robot Dodajanje: af:Mengsel; kozmetične spremembe
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{slog}}
{{slog}}
'''Zmes''' je snov, ki je sestavljena iz najmanj dveh vrst delcev. Zmesi ustvarimo z mešanjem čistih snovi ali zmesi. Za ustvarjanje zmesi ni potrebna [[kemijska reakcija|kemijska reakcija]].
'''Zmes''' je snov, ki je sestavljena iz najmanj dveh vrst delcev. Zmesi ustvarimo z mešanjem čistih snovi ali zmesi. Za ustvarjanje zmesi ni potrebna [[kemijska reakcija]].


Zmesi delimo na:
Zmesi delimo na:
Vrstica 11: Vrstica 11:
[[Kategorija:Zmesi|*]]
[[Kategorija:Zmesi|*]]


[[af:Mengsel]]
[[an:Mezcla]]
[[an:Mezcla]]
[[ar:مزيج]]
[[ar:مزيج]]

Redakcija: 16:31, 16. oktober 2012

Zmes je snov, ki je sestavljena iz najmanj dveh vrst delcev. Zmesi ustvarimo z mešanjem čistih snovi ali zmesi. Za ustvarjanje zmesi ni potrebna kemijska reakcija.

Zmesi delimo na: homogene in heterogene. Zmes je homogena, če je s prostim očesom videti enotna, in heterogena, če je snov že s prostim očesom videti neenotna.

Primer:
Raztopina sladkorja je homogena zmes. Le z ogledom ne razlikujemo vode od vodne raztopina sladkorja, saj sta obe snovi sta brezbarvni tekočini. Razlikujeta po sestavi in okusu. S poskusom lahko vidimo, da pri segrevanju čiste vode v posodi ne ostane ničesar, v raztopino sladkorja pa voda izhlapi, ostanejo pa kristali sladkorja.
Primer heterogene zmesi je zemlja (prst), v njej lahko vidimo kamenje, pesek, vodo,... S poskusom lahko dokažemo tudi, da je zemlja res sestavljena iz več snovi in je torej zmes.