Čenaj: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
RedBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.3) (robot Spreminjanje: diq:Çenay
HiW-Bot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2) (robot Dodajanje: el:Τσεννάι
Vrstica 113: Vrstica 113:
[[de:Chennai]]
[[de:Chennai]]
[[diq:Çenay]]
[[diq:Çenay]]
[[el:Τσεννάι]]
[[en:Chennai]]
[[en:Chennai]]
[[eo:Ĉenajo]]
[[eo:Ĉenajo]]

Redakcija: 21:38, 15. oktober 2012

Chennai (Madras) சென்னை
Glavna železniška postaja
Glavna železniška postaja
Koordinati: 13°9′N 80°27′E / 13.150°N 80.450°E / 13.150; 80.450
DržavaZastava Indije Indija
Zvezna državaTamil Nadu
Upravljanje
 • županM. Subramaniam
Prebivalstvo
 • Mesto4.216.268 (2.001)
 • Metropolitansko obm.
8,05 milijona (2.009)
Časovni pasUTC+5:30 (IST)
Spletna stran[Corporation of Chennai Corporation of Chennai]

Chennai (tudi Čenaj, tamilsko சென்னை, IPA [ˈtʃɛnnəɪ], pred letom 1996 Madras) je četrto največje velemesto v Indiji in glavno mesto južnoindijske države Tamil Nadu. Leži na jugovzhodni obali Indije ob Bengalskem zalivu. Mesto je imelo leta 2001 4,2 milijona prebivalcev[1], v celotnem velemestu pa živi po ocenah več kot 8 milijonov ljudi.

Mesto so v 17. stoletju ustanovili Britanci, ki so ga spremenili v urbano središče in pomorsko bazo, vendar je bilo območje mesta že v 1. stoletju n.š. pomembno upravno, vojaško in gospodarsko središče.

Chennai ima močno razvito industrijo, zlasti pomembne so avtomobilska, tehnološka, strojna in zdravstvena industrija. Mesto je na drugem mestu indijskih izvoznikov programske opreme, informacijske tehnologije in storitev na podlagi informacijske tehnologije. Velik del indijske proizvodnje avtomobilov se nahaja v mestu ali njegovi okolici. Območje mesta Chennai proizvede 39 % BDP države Tamil Nadu; od tu prihaja 60 % vsega indijskega avtomobilskega izvoza.

Chennai je tudi pomembno kulturno središče; vsakoletni glasbeni festival Madras Music Season gosti stotine izvajalcev. Mesto ima živahno gledališko dogajanje in je pomembno središče klasičnega plesa Bharatanatyam. Tukaj ima sedež tudi tamilska filmska industrija (poimenovana Kollywood), ki je drugo največje filmsko središče v Indiji; filmska industrija prevladuje tudi na glasbenem področju. Največje težave mesta so pomanjkanje vode, prometni zamaški in onesnaženje zraka.

Pobratena mesta

Chenaj ima uradne povezave z naslednjimi mesti:


Viri


Predloga:Link FA Predloga:Link FA