Zvon: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: lv:Zvans
JYBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.1) (robot Dodajanje: da:Klokke (lydgiver)
Vrstica 38: Vrstica 38:
[[chr:ᎤᎭᎸᏂ]]
[[chr:ᎤᎭᎸᏂ]]
[[cs:Zvon]]
[[cs:Zvon]]
[[da:Klokke (lydgiver)]]
[[de:Glocke]]
[[de:Glocke]]
[[el:Καμπάνα]]
[[el:Καμπάνα]]

Redakcija: 16:51, 17. avgust 2012

Manjši zvon
Zvon templja RyoanJi, Kjoto, Japonska

Zvon je glasbilo, ki ga uvrščamo v skupini tolkalskih in idiofonih glasbenih instrumentov. Običajno je sestavljen iz dveh delov: iz kovine ulite stožcu podobne oblike resonatorja, in iz tolkača (kemblja). Majhni zvonovi (tudi zvončki) so lahko narejeni tudi iz keramike ali stekla.

Največje število zvonov zahodnega sveta je v uporabi krščanske Cerkve. Zvonovi so praviloma nameščeni v cerkvenem stolpu, imenovanem zvonik. Običajno na cerkvenih zvonovih aktiviramo nastanek zvoka s potegi vrvi, ki so pričvrščene na zunanji zgornji rob zvona in jih s tem zamajemo. Druga oblika igranja na zvonove je pritrkavanje.

Zgodovina

Zvonovi so azijskega porekla in so omenjani že v 9. stoletju pred našim štetjem. V azijskih državah še vedno lahko vidimo zvonove, ki v svojih trupih nimajo tolkačev, zato so povečini v uporabi leseni, na zunanji strani zvona nameščeni tolkači.

222 tonski Car kolokol je v svetovnem merilu največji uliti zvon doslej. Zaradi nesreče pri delu pa se je v livarni zaradi vročine od njega odkrušil 11 ton težak kos, zato ta zvon ni bil nikoli v uporabi. Visok je 6,14 m, njegov premer pa je 6,6 m in ga lahko vidimo kot razstavni eksponat v Kremlju (Moskva). Največji trenutno delujoči zvon se tudi nahaja v Moskvi (cerkev sv.Ivana), tehta pa »le« 66 ton.

Izračun mase zvona

Bronasti zvon

Oceno mase bronastega zvona je možno izračunati po naslednjem obrazcu:

,

kjer je:

  • - postranska višina zvona (dolžina, merjena od najnižje točke zvona pa v ravni poševni liniji do vrha zvona, kjer oblika zvona intenzivno zavije),
  • - debelina udarnega obroča (debelina mesta, kjer kembelj udarja na zvon),
  • - premer zvona v krilu (največji premer zvona),
  • - parameter, določen glede na obliko zvona ter njegovo sestavo. V osnovi lahko vzamemo .

Glej tudi