Lastovo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vagobot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2) (robot Dodajanje: sk:Lastovo (ostrov)
RedBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2) (robot Dodajanje: zh:拉斯托沃島
Vrstica 55: Vrstica 55:
[[uk:Ластово]]
[[uk:Ластово]]
[[war:Lastovo]]
[[war:Lastovo]]
[[zh:拉斯托沃島]]

Redakcija: 15:35, 10. avgust 2012

Koordinati: Lastovo 42°45′00″N, 16°53′00″E

mesto Lastovo
Lastovo-obala

Arhipelag Lastovo sestavlja 46 otokov in čeri na površini 56,2 km². Nahaja se južno od otoka Korčula ter 60 navtičnih milj od rta Gargano na italijanski obali. Arhipelag pripada Hrvaški

Geografija

Glavni otok v arhipelagu - Lastovo je hribovit otok s površino 46,9 km². Po velikosti je 14 otok v hrvaškem delu Jadranskega morja. Dolžina otoka je 10 širina pa 5,8 km. Dolžina obalne je 46,4 km. Najvišji vrh Hum je visok 415 mnm. Med griči ležijo kraške doline in polja. Stalnih površinskih vodotokov ni, pitna voda je samo na polju Prgovo. Ozek obalni pas je kamnit, sicer pa je otok poraščen. Lastovo je poleg Mljeta najbolj gozdnat otok z vsemi karakteristikami mediteranske klime, kot so blage zime in dolga topla suha poletja. Otok je znan lepih plažah, vinogradih in ribolovu. Med Lastovom in Korculo je lastovski kanal, ki je sirok 6,5 km.

Naselje Lastovo je s cesto povezano z naseljem Ubli, ki leži na zahodu otoka in je glavno otoško pristanišče.

Zgodovina

Stari Grki so ga poznali pod imemom Ladesta. Naseljen je bil tudi v rimski dobi in srednjem veku. Otok je v svoji zgodovini pripadal različnim gospodarjem: Bizancu, nato so se nekaj časa kot gospodarji izmenjavali Neretljani, Benečani, Ogri ( od leta 1252 do 1808), kratek čas je pripadal Ilirskim provincam, nato pa je bil do 1918 pod oblastjo Avstrijcev, z Rapalsko pogodbo pa je 1920 pršel pod oblast Italije. Socialistična Socialistična federativna republika Jugoslavija ga je enako kot Vis zaprla za tujce in otoku tako onemogočila turistični razvoj. V Ubli so izkopali rimsko cerkev.

Naselja

Na otoku, na katerem stalno živi 835 prebivalcev (popis 2001), je vec stalnih naselij: Lastovo, Skrivena Luka, Uble in Pasadur. Glavno naselje je Lastovo, ki leži na severnem delu otoka, nasproti Korčule.

Gospodarstvo

Prebivalci se ukvarjajo s poljedelstvom, vinogradništvom, pridelavo oljk, ribolovom, predelavo rib in turizmom. Najvec turizma je v Skriveni Luki.

Glej tudi

Zunanje povezave