Podpredsednik Združenih držav Amerike: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
JYBot (pogovor | prispevki)
Vrstica 63: Vrstica 63:
[[sv:USA:s vicepresident]]
[[sv:USA:s vicepresident]]
[[th:รองประธานาธิบดีแห่งสหรัฐอเมริกา]]
[[th:รองประธานาธิบดีแห่งสหรัฐอเมริกา]]
[[tr:Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı]]
[[uk:Віце-президент США]]
[[uk:Віце-президент США]]
[[vi:Phó Tổng thống Hoa Kỳ]]
[[vi:Phó Tổng thống Hoa Kỳ]]

Redakcija: 18:29, 2. avgust 2012

Uradni pečat

Podpredsednik Združenih držav Amerike je javni položaj, ki ga določa ameriška ustava. Je prvi v liniji nasledstva za položaj predsednika ZDA v primeru smrti, odstopa ali odstavitve predsednika. Po določilih ameriške ustave opravlja funkcijo predsednika senata, sicer pa nima nobenih pooblastil.

Trenutni (za mandatno obdobje 2008 - 2012) podpredsednik ZDA je Joe Biden, demokratski senator iz Delawarea.

Izbira

Skupaj s predsednikom se voli tudi podpredsednika, ki je voljen za enako mandatno dobo in mora izpolnjevati enake pogoje za izvolitev kot predsednik. Slednje sicer ni posebej določeno v ustavi, vendar je razumljivo, saj lahko podpredsednik postane predsednik brez posebne izvolitve. Sicer podpredsednik nima nobenih pooblastil, razen da vodi senat. Če bi predsednik umrl ali izgubil mandat zaradi odvzema ali odstopa ali postal nesposoben za njegovo izvajanje, stopi na njegovo mesto podpredsednik, kar se je doslej zgodilo le dvakrat.

V teoriji je možen naslednji nenavaden položaj: novi predsednik, prej podpredsednik, imenuje svojega podpredsednika (potrdi ga Kongres z večino glasov v obeh domovih). Če nato predsednik izgubi mandat, ga nadomesti podpredsednik, ki pa ni bil izvoljen.

Zunanje povezave