Sol: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Xyxyx (pogovor | prispevki)
m Redakcija 3529559 uporabnika 86.58.50.236 (pogovor) razveljavljena
MerlIwBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ky:Кайнатма туз
Vrstica 65: Vrstica 65:
[[ko:소금]]
[[ko:소금]]
[[ku:Xwê]]
[[ku:Xwê]]
[[ky:Кайнатма туз]]
[[lez:Кьел]]
[[lez:Кьел]]
[[lv:Sāls]]
[[lv:Sāls]]

Redakcija: 03:54, 24. julij 2012

Kristali soli

Kuhinjska sol oziroma krajše sol je nujna sestavina velike večine jedi, pogosto tudi sladkih. Sol kot kemijska spojina je sicer natrijev klorid (NaCl).

V kulinariki ni enotnega mnenja o tem ali je sol začimba ali osnovna sestavina hrane kot maščoba, moka, ... Praktično v vsako jed spada sol, v organizmu ima sol posebno fiziološko vlogo pri večjih naporih ali v poletni vročini, ko se močneje potimo, saj uživanje soli pomaga ohranjati ravnovesje ionov v telesnih tekočinah.

Ločimo morsko, kameno in evaporirano sol. Predvsem kameni soli danes dodajajo razne dodatke (predvsem jod). Jodiranje soli se izvede z dodajanjem 10 mg kalijevega jodida ali z ekvivalentno količino natrijevega jodida na 1 kg soli. Ta ukrep prepreči napačno delovanje funkcij organov v telesu zaradi pomanjkanja joda. Morska sol velikokrat vsebuje pretirane količine magnezijevega klorida in drugih mineralnih primesi in ni uporabna za človeško prehrano. Kvalitetna sol mora vsebovati najmanj 97 % natrijevega klorida in ne več kot 0,5 % natrijevega sulfata.

Sol je imela v zgodovini velik pomen. Imeti sol je pomenilo imeti bogastvo in moč.

Poimenovanja in izpeljanke iz imena sol

Iz imena soli je izšlo več poimenovanj:

Zunanje povezave