Destilirana voda: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Luckas-bot (pogovor | prispevki)
m r2.7.1) (robot Dodajanje: et:Destilleeritud vesi
Chobot (pogovor | prispevki)
m r2.6.5) (robot Dodajanje: ja:蒸留水
Vrstica 31: Vrstica 31:
[[hr:Destilirana voda]]
[[hr:Destilirana voda]]
[[it:Acqua distillata]]
[[it:Acqua distillata]]
[[ja:蒸留水]]
[[kk:Бидистиллят]]
[[kk:Бидистиллят]]
[[ko:증류수]]
[[ko:증류수]]

Redakcija: 10:10, 13. julij 2012

Aqua Distillata (Real Farmacia Madrid).

Destilirana voda (latinsko aqua destillata) tudi prekapana voda je voda brez ionov, elementov v sledovih in nečistot, ki so prisotne v vodovodni vodi. V farmaciji, medicini, biologiji in kemiji se pogosto uporablja kot topilo.

Pridobivajo jo iz vodovodne vode s postopkom destilacije; voda se najprej upari, nato pa zopet utekočini. Destilirana voda lahko vsebuje manjše količine lahko hlapnih nečistot.

Pridobivanje

Destilacija na konvencionalni način je zaradi velikih energetskih porab precej drag postopek. Z uporabo regenerativne energije, kot je na primer sončna energija, so stroški veliko nižji. V vsakdanji uporabi se pogosto uporablja demineralizirana voda, ki ni tako temeljito očiščena. Slednja se pridobiva s pomočjo ionskih izmenjevalcev. Za pridobivanje prečiščene vode se uporablja tudi postopek reverzna osmoza, ki daje vodi podobne kakovosti kot destilacija.

Učinek na telo

Tudi dolgoročno uživanje destilirane vode nima škodljivih posledic za telo, saj se opita voda v želodcu hipoma pomeša z želodčnim sokom. Ko pride v stik s celicami organizma, torej nima več osmotskega učinka nanje. Koža in sluznica, ki prideta v stik z destilirano vodo, sta odporni na osmotski učinek. Edino nevarnost za telo predstavlja destilirana voda, če pride neposredno v krvni obtok (npr. z infuzijo). V tem primeru krvne celice počijo (pride do hemolize) zaradi hipotoničnosti destilirane vode; manjši osmotski tlak destilirane vode povzroči vdiranje vode v celice do te mere, da celične membrane počijo.