Študentska organizacija Univerze v Mariboru: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Yoda (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{slog|razlog=notranje povezave, ....}}
[[Slika:Logotip ŠOUM-a.png|thumb|260px|Logotip ŠOUM-a]]
[[Slika:Logotip ŠOUM-a.png|thumb|260px|Logotip ŠOUM-a]]
'''Študentska organizacija Univerze v Mariboru''' ([[kratica]] '''Š.O.U.M.''') je stanovska skupnost študentov mariborske univerze. Organizirana je na podlagi Zakona o skupnosti študentov, sprejetega leta 1994.
'''Študentska organizacija Univerze v Mariboru''' ([[kratica]] '''Š.O.U.M.''') je stanovska skupnost študentov mariborske univerze. Organizirana je na podlagi Zakona o skupnosti študentov, sprejetega leta 1994.

Redakcija: 21:06, 2. julij 2012

Slika:Logotip ŠOUM-a.png
Logotip ŠOUM-a

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (kratica Š.O.U.M.) je stanovska skupnost študentov mariborske univerze. Organizirana je na podlagi Zakona o skupnosti študentov, sprejetega leta 1994.

Poslanstvo Študentska organizacija Univerze v Mariboru kot študentov vredna organizacija z razvejano strukturo študentskih interesnih dejavnosti in vodenjem študentske politike celostno zadovoljuje potrebe študentov.

Dejavnost Skrbi za izvajanje študentskih interesnih in obštudijskih dejavnosti ter vodi študentsko politiko na področju izobraževanja, socialnega in ekonomskega položaja študentov ter mednarodnega sodelovanja. Dejavnost Študentske organizacije Univerze v Mariboru izvajajo oddelki ŠOUM, in sicer predvsem na področjih socialnega standarda, izobraževanja in univerzitetne politike ter mednarodnega sodelovanja, znotraj ŠOUM organizirane organizacijske enote, kot so Erasmus Student Network, Študentski center za razvoj medijev ŠOUM, Študentski multimedijski centri Cyber.Student, Skupnost evropskih študentov tehnike BEST, Dijaška skupnost Maribor in Študentska organizacija Fakultete za organizacijske vede Kranj, del dejavnosti na področjih študentske kulture, izobraževanja, študentskega športa, tehnične kulture, študentske mednarodne dejavnosti, izpopolnjevanja študentov v tujini, raziskovalne dejavnosti, študentskega socialnega in ekonomskega položaja, informacijskega in računalniškega opismenjevanja ter uporabe informacijskih tehnologij, študentskega založništva in medijev pa se izvaja v sodelovanju s pridruženimi člani ŠOUM. Ob tem ŠOUM izvaja subvencionirano študentsko prehrano v Mariboru, Celju, Velenju, Kranju, Murski Soboti, Šentjurju pri Celju, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Zgodovina Leta 1974 so se študentske skupnosti združile v Zvezo socialistične mladine Slovenije (kratica ZSMS. Ta je leta 1989 razpadla na dve organizaciji in sicer Š.O.U.M. in Š.O.U. (Študentska organizacija Univerze v Ljubljani). Tako so študentje na obeh univerzah leta 1990 izpeljali neposredne in tajne volitve v svoj predstavniški organ - študentski parlament. Z združitvijo Študentske organizacije Univerze v Mariboru kot naslednice nekdanje univerzitetne konference ZSMS z Zvezo študentov je leta 1991 nastala sedanja Študentska organizacija Univerze v Mariboru.

Organiziranost

V okviru ŠOUM delujejo: študentski zbor, nadzorni svet, študentsko predsedstvo, strokovne službe in organizacijske enote.

Študentski zbor

Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Mariboru je najvišji organ študentov, združenih v Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru. Sestavlja ga 24 študentskih poslank in poslancev, izvoljenih na neposrednih in tajnih volitvah. Študentski zbor ŠOUM zasleduje potrebe študentk in študentov mariborske univerze in usmerja delo predsedstva ŠOUM ter opravlja druga dela in naloge, določene s Statutom ŠOUM. Študentski zbor ŠOUM ima dveletni mandat, ki se je začel s konstitutivno sejo novembra 2005 in se bo končal s konstitutivno sejo nove sestave Študentskega zbora po volitvah, ki bodo oktobra ali novembra 2007.

Nadzorni svet

Nadzorni svet Študentske organizacije Univerze v Mariboru je odgovoren za strokovno delovanje in poslovanje ŠOUM. Zasleduje cilje in usmerja delovanje ter skrbi za nemoten in uspešen razvoj ŠOUM. Nadzorni svet ŠOUM sestavljajo štirje predstavniki študentov, dva predstavnika delavcev in sodelavcev ter en predstavnik študentske javnosti.

Študentsko predsedstvo

Študentsko predsedstvo Študentske organizacije Univerze v Mariboru izvaja del obštudijskih in interesnih dejavnosti študentov ter vodi študentsko politiko. Obravnava vprašanja na posameznih področjih študentskega življenja in opravlja druge dejavnosti, ki jih določata Študentski zbor ŠOUM in Statut ŠOUM. Predsedstvo sestavljajo predsednik, podpredsednik, sekretar za izobraževanje in univerzitetno politiko, sekretar za socialna in zdravstvena vprašanja, sekretar za mednarodno sodelovanje ter sekretar za interesne dejavnosti študentov.

Strokovne službe

Študentska organizacija Univerze v Mariboru ima organizirane strokovne službe pod vodstvom direktorja, ki skrbijo za izvajanje strokovnih nalog in zagotavljajo podporo delovanju Študentskega zbora ter Študentskega predsedstva Študentske organizacije Univerze v Mariboru.

Organizacijske enote

So notranje organizirana dejavnost ŠOUM z lastnim predmetom dejavnosti in avtonomno notranjo strukturo. Na ŠOUM so kot organizacijske enote organizirane Dijaška skupnost Maribor, Erasmus Student Network Maribor, Študentski multimedijski center Cyber.Student, Študentski center za razvoj medijev ŠOUM, Skupnost evropskih študentov tehnike BEST, Kadrovska borza in Študentska organizacija Fakultete za organizacijske vede v Kranju.

Dejavnosti za razvoj študentske kulture

  • Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM), ki svoje programe predstavlja pod sloganom »Zdrava zabava« želi študentom s čim bolj pestrimi in dostopnimi športnimi programi omogočiti vsakodnevno športno udejstvovanje za zabavo in rekreacijo;
  • Zavod Litera, skrbi za študentsko založništvo in je letos pod svoje okrilje vzel tudi del leposlovnega založništva Založbe Obzorja, izdaja kulturni magazin Asskalla in je soorganizator pri nas največjega študentskega kulturnega festivala ŠtukFest;
  • Zavod ŠOUM, ki posreduje začasna in občasna dela študentom in dijakom ter skrbi za zaposlovanje mladih;
  • Zavod PIP – Pravni in informacijski center ZAVOD PIP je neprofiten zavod, katerega poglavitne dejavnosti so pravno svetovanje in alternativno reševanje sporov, informiranje ter svetovanje v osebni stiski;
  • Zavod za mladinsko popotništvo, ki sta ga ustanovila ŠOUM in Popotniško združenje Slovenije, skrbi za spodbujanje mladinskega popotništva in pomaga mladim z informacijami o cenovno ugodnih prenočiščih v preko 80 državah sveta;
  • Fundacija Solidarnostni sklad ŠOUM, ki na podlagi razpisov pomaga socialno ogroženim študentom pri premostitvah finančnih ali drugih socialnih težav, s katerimi se srečujejo v času študija; v letu 2003 so tako pomagali okoli 300 študentom (upravo sestavljajo predsednica, članica in sekretarka
  • Gospodarska družba Gaudeamus, ki študentom zagotavlja kakovostna potovanja, kulturne prireditve in zdravo prehranjevanje po najugodnejših cenah.
  • Izobraževalno razvojni zavod Univerzum Minerva, ki se ukvarja z dinamičnimi izobraževalnimi programi. Tako se usmerjajo v tečaje tujih jezikov, računalništva, priprave za certifikatna preverjanja znanj in poletne šole, inštrukcije fakultetnih predmetov, priprave na zagovor diplome, e-izobraževanje in izdelavo multimedijskih izobraževalnih zgoščenk ter sodobnega arhiviranja dokumentov, pri čemer skušajo v Slovenijo pripeljati tudi nove, pri nas še neobdelane vsebine.
  • Kulturno umetniško društvo (kratica KUD) Študent, ki združuje Akademsko folklorno skupino Študent in Akademski pevski zbor Maribor. Glavna programska usmeritev KUD Študent je ples in ljudsko izročilo v okviru folklorne dejavnosti ter petje v okviru zborovske dejavnosti.
  • Tovarna podjemov, ki je univerzitetno podjetništki inkubator Univerze v Mariboru, ki zagotavlja stroškovno učinkovito poslovno okolje in kakovostna svetovanja ter izobraževanja iz različnih poslovnih področij, s čimer pomagajo ustvarjalnim, podjetnim posameznikom oziroma skupinam uresničevati lastne podjetniške ideje.
  • Zavod Bodi zraven, ki ponuja športne programe tudi za predšolske in šolske otroke, dijake, študente ter ostale fizične in pravne osebe.

Zunanje povezave