Sestrunj: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Grejo (pogovor | prispevki)
m naselje Sestrunj
ZéroBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.1) (robot Dodajanje: fr:Sestrunj
Vrstica 37: Vrstica 37:
[[en:Sestrunj]]
[[en:Sestrunj]]
[[es:Sestrunj]]
[[es:Sestrunj]]
[[fr:Sestrunj]]
[[hr:Sestrunj]]
[[hr:Sestrunj]]
[[it:Sestrugno]]
[[it:Sestrugno]]

Redakcija: 17:41, 16. junij 2012

Koordinati: Sestrunj 44°09′06″N, 15°00′01″E

Sestrunj - lega otoka
Sestrunj - satelitska slika

Sestrunj je otok in istoimensko naselje na otoku, v Zadarskem arhipelagu, na hrvaškem delu Jadrana.

Otok, na katerem stojita dva svetilnika, ima površino 15,12 km², dolžina obale meri 29,345 km. Najvišji vrh Sridnji (v starejši literaturi tudi Obručar) doseže višino 185 mnm, in se nadaljuje proti jugovzhodu z dvama nizoma nižjih apnenčastih gričev. Večina otoka prekriva makija in nizek gozd. Na razgibani južni obali sta dva večja zaliva: Dumbočica in Kablin, na severozahodni obali pa Hrvatin. Edino naselje Sestrunj leži v notranjosti otoka. Otok Sestrunj leži med otoki Ugljan, Rivanj in Dugim otokom. Prebivalci se največ ukvarjajo z ribolovom.

Najbližje mesto na kopnem je Zadar, s katerim je otok poveza s trajektno linijo. Otočani si prizadevajo razviti turizem, pri čemer jim izdatno pomagajo domači izseljenci v ZDA.

Otok se v starih listinah prvič omenja v 10. stol. pod imenom Estuin. Vrsto stoletij je bil v lasti italijanskih fevdalcev, vse dokler ga okoli 30 domačih kmetov ni odkupilo. Na otoku, nad naseljem na griču Gračinica je ohranjenih precej grobov iz obdobja Ilirov, na jugovzhodni strani otka na griču Gračina pa so ohranjeni grobovi v obliki kamenitih gomil.

V zalivu Kablin je južni Sestrunjski pristan s tremi manjšimi okoli 20 m dolgimi pomoli. Globina morja v pristanu je 2,5 m, z zunanje strani pomola, ki je istočasno tudi valobran pa 2 m. Zaliv je odprt za jugovzhodne vetrove, sidrišče, ki pa je zaščiteno samo pred burjo, pa se nahaja okoli 400 m vzhono od pristana.

Severni pristan naselja leži v zalivu Hrvatini in je odprt severnim vetrovom. Plovila tu lahko pristajajo za 20 m dolgim valobranom, kjer je globina morja 2 m, ali pa na kolenastem pomolu pri globini morja 1 m.

Zaliv Dumbočica je nenaseljen južnim vetrovom odprt zaliv, ki ima sidrišče pri globini morja 6 m. Manjša plovila se lahko privežejo za valobranom na manjšem ololi 15 m dolgem pomolu pri globini morja 1,5 m.

Iz pomorske karte je razvidno, da svetilnik, ki stoji v zalivu Kablin oddaja svetlobni sigmal: Z Bl 3s. Drugi svetilnik, ki stoji na vzhodni strani otoka ob Rivanjskem kanalu, pa oddaja svetlobni signal: B Bl(4) 15s. Nazivni domet svetilnika je 10 milj.

Glej tudi

Zunanje povezave