Šaljivo verstvo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m vrnitev sprememb uporabnika 93.103.242.56 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika MGTom
MSBOT (pogovor | prispevki)
m r2.7.3) (robot Dodajanje: fa:دین تقلیدی
Vrstica 42: Vrstica 42:
[[en:Parody religion]]
[[en:Parody religion]]
[[es:Parodia de religión]]
[[es:Parodia de religión]]
[[fa:دین تقلیدی]]
[[fr:Parodie de religion]]
[[fr:Parodie de religion]]
[[he:דת פרודית]]
[[he:דת פרודית]]

Redakcija: 14:22, 8. junij 2012

Članki na temo
Ateizem
α-: a- - ne + θεος: teos - bog,
Sveto pismo, Pismo Efežanom (2:12),
Simbol Mednarodne zveze ateistov (AAI)
Portal | Kategorija
Osnovni članki

Agnosticizem · Anti-klerikalizem
Apateizem · Ateizem
Brezboštvo · Brezverstvo
Ignosticizem · Posvetni humanizem
Svobodomiselnost · Skepticizem
Šaljivo verstvo

Številčnost

Brezboštvo po državah sveta
Religije in ateizem v Sloveniji

Ateistični svetovni nazori
in verstva

Budizem · Džainizem
Hinduizem · Konfucianstvo
Marksizem · Raelijanstvo

Osebe

Sokrat · David Hume
Richard Dawkins · Michael Shermer ·

Organizacije

Mednarodna zveza ateistov
Združenje ateistov Slovenije (ZAS)

Šaljívo vérstvo označuje laži-versko organizacijo ali zamisel vere, ki je namenjena smešenju verstev (ali posameznega verovanja) ali kot kritika družbenih razmer. Več verstev so si zamislili pisatelji fantazijske literature ali scenaristi fantazijskih filmov kot sestavino zgodbe.

Primeri šaljivih verstev:

Podrobnosti nekaterih šaljivih verstev

Cerkev Leteče Špagetne Pošasti

Glavni članek: Leteča špagetna pošast.

Handerson, začetnik pastafarianstva, je v šolskih programih države Kansas zahteval obravnavo »teoriji o Stvarniku - Leteči Špagetni Pošasti« kot enakopravno drugim teorijam stvarjenja sveta in živih bitij[6]. Nehote je Henderson ustvaril pošast: v nekaj mesecih je spletna stran dosegla čez milijon zadetkov. Henderson je izdal knjigo, Sveto Pismo Leteče Špagetne Pošasti. Privrženci Cerkve LSP organizirajo letna srečanja.

Novejši dogodek s pastafarijanstvom je zahteva avstrijskega ateista Nika Alma, da mu izdajo vozniško dovoljenje s fotografijo na kateri ima na glavi cedilo za špagete[7]. Prvič je zahteval tako vozniško dovoljenje leta 2008, uspel je leta 2011. Poleg izpričevanja svojih dvomov v ustaljena verstva, je Alm protestiral proti predpisu, ki prepoveduje uradne slike s pokivali, razen, če gre za versko obeležje. Trdi, da je tak predpis diskriminatoren, saj dovoljuje uradne fotografije s pokrivalom le pripadnikom verskih skupnosti ne pa tudi pripadnikom drugih prepričanj.

Cerkev svete preproščine

Po določilih statuta je Cerkev svete preproščine (CSP) religijsko gibanje, katerih verniki so hkrati tudi duhovniki. »Iskreno in globoko verjamejo v človeka«, berejo razprave Kanta, Hegla in Heideggerja ter hodijo na nedeljske izlete v naravo. Tedanji (2006) direktor urada za verske skupnosti Drago Čepar je registracijo CSP zavrnil, ker status navedene združbe določa, da je njihov član lahko samo oseba z najmanj univerzitetno visokošolsko izobrazbo ali visokošolsko izobrazbo z opravljenim magistrskim študijem oziroma ustrezno specializacijo ter najmanj desetimi leti delovnih izkušenj. Nemara je spregledal dejstvo, da o ostalih vernikih odloča skupščina cerkve. Tudi nekatere druge cerkve, vključno z RKC omejujejo duhovniške funkcije na visoko izobražene moške osebe.

Predstavnik Cerkve svete preproščine Gregor Lesjak je prvo ugodno sodbo Upravnega sodišča pospremil z izjavo:

»Sodba Upravnega sodišča je potrdila naše prepričanje. Na prvi pogled je težko verjeti, da je specializirana vladna služba izgubila tožbo zaradi nerazumevanja ustavne kategorije enakosti pred zakonom, torej pravne podlage, ki bi jo morala v svojem delu uporabljati najbolj pozorno in pogosto. Prav nič spodbudno ni niti dejstvo, da se je Cerkev svete preproščine po dvaindvajsetih mesecih naporov za pridobitev pravne osebnosti spet znašla na vratih vladnega Urada za verske skupnosti, ki je za svoj prvi in doslej edini odgovor potreboval pet mesecev ter posredovanje drugostopenjskega organa in varuha človekovih pravic«[2].

Urad za verske skupnosti se je leta 2007 razglasil za nepristojnega za odločanje o vprašanju registracije verske skupnosti in vlogo CSP zavrgel. Gregor Lesjak, sociologa s Filozofske fakultete v Ljubljani in soustanovitelja Cerkve svete preproščine, je potezo ocenil kot

... žalostno podobo pravne države, kjer lahko njen urad »odkloni registracijo verske skupnosti z vsakršnim, tudi smešnim ali ne-argumentom, verska skupnost pa mora potem vsaj leto dni čakati na Upravno sodišče, da spet uravna postopek in zadevo vrne v ponovno odločanje. Krog je tako sklenjen, pravnega sredstva (tožbe) pa sploh ni mogoče uveljaviti«[8].

Upravni spor se je nadaljeval brez končnega uspeha[9]. Pritožnik, CSP, je prenehal s pritožbami na instance. Ustanovitelji so se po spremembi vlade leta 2008 uspeli neposredno vključiti v delo Urada Vlade RS za verske skupnosti in so sodelovali pri pripravi novega predloga zakona o verskih in svetovnonazorskih skupnostih, ki je leta 2011 bil v zakondajne postoku v državnem zboru [4]. Po tem zakonu naj bi bila registracija religijskih in svetovnonazorskih (na primer ateističnih) skupnosti bistveno olajšana.

Jediizem

Pripadniki jediizma so imeli nekaj težav zaradi nošenja ogrinjala s kapuco, ki je niso hoteli odkriti[10].

V nekaterih angleško govorečih državah so pri ljudskem štetju v letu 2001 zaznali veliko število oseb, ki so se izjasnile kot pripadniki Jediizma ali Vitezi Jedi [11]. V Novi Zelandiji je bilo takih oseb 1,5% vsega prebivalstva. Ateistični aktivisti nasprotujejo šaljivemu vpisovanju verstev pri ljudskem štetju ali anketah, ker se s tem zmanjšuje delež oseb, ki se opredeljujejo za ateiste.

Sklici in opombe

  1. Cerkev svete preproščine - Ljubljana, Slovenija, pregledano 2011-08-27
  2. 2,0 2,1 Cerkev svete preproščine se vrača Gregor Cerar, Mladina, 2006 št. 2, vpogledano 2011-08-27. Podnaslov. Upravno sodišče je razveljavilo sklep urada za verske skupnosti glede statusa cerkve svete preproščine
  3. Teološki izvedenci Borut Mekina, Mladina, 2008 št. 49, vpogledano: 2011-08-27, Podnaslov: O priznanju novih verskih skupnosti odločala RKC
  4. 4,0 4,1 Za novim zakonom o verskih skupnostih stoji dr. Gregor Lesjak, duhovnik Cerkve svete preproščine!?, 24KUL.si 12.11.2010, vpogledano 2011-08-31
  5. [Bo Vojna zvezd dobila svoj tempelj?], MMC RTV SLO, 22. januar 2008, Vpogledano 2011-08-31Podnaslov: Maše bosta vodila v jedijevski opravi, Izpostavljeno: Film Vojna zvezd ima veliko oboževalcev, a dva sta še posebej goreča, saj v Walesu nameravata zgraditi cerkev, ki bo častila junake filma.
  6. »In the beginning there was the Flying Spaghetti Monster«. (Na začetku je bila Leteča Špageti Pošast), The Daily Telegraph. London. 11. september 2005. Pridobljeno 27. avgusta 2011.
  7. »Avstrijec s cedilom na glavi v vozniškem dovoljenju«. Siol.net. 18. julij 2011. Pridobljeno 28. avgusta 2011.
  8. Cerkev svete preproščine Marjan Horvat, Mladina 2008/30, podnaslov: Na uradu za verske skupnosti je (še vedno) ne marajo
  9. Sodba upravnega sodišča, 17.6.2008
  10. Levy, Andrew (17. marec 2010). »Political correctness strikes back: Jedi believer wins apology after being kicked out of Jobcentre for wearing a hood (Bumerang politične korektnosti: Verniku Jediizma so se opravičili zaradi odstranitve iz Zaposlitvenega centra ker je nosil kapuco)«. The Daily Mail. Pridobljeno 31. avgusta 2011.
  11. en:Jedi census phenomenon (Jediizem pri ljudskem štetju)