Audrey Hepburn: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 410 zlogov ,  pred 8 leti
Med leti od 1968 do 1975 se je umaknila iz filmske industrije ter vzela odmor, da bi preživela več časa s svojima sinovoma. Do svoje smrti je nastopila le še v petih filmih. Poročila se je z italijanskih psihiatrom Andreaom Dottijem, s katerim je imela drugega sina (Luca Dotti, *1970). Tudi ta zakon se ni obdržal, ločila sta se leta 1980. Leta 1976 je igrala z [[Sean Connery|Seanom Conneryjem]] v Robin in Marian. Leta 1989 je posnela svoj zadnji film Vedno (Always) [[režiser]]ja [[Steven Spielberg|Stevena Spielberga]].
 
Njene medvojne travme in trpljenje so jo vzpodbudile za humanitarno delo, v 50. letih 20. stoletja je delala za [[Sklad Združenih narodov za otroke|UNICEF]]. Od leta 1988 do leta 1992 je delala v nekaterih najbolj močno prikrajšanih skupnostih v [[Afrika|Afriki]], [[Južna Amerika|Južni Ameriki]] in [[Azija|Aziji]]. Skupaj s svojim partnerjem Robertom Woldersom in fotografom Johnom Isaacom je skoraj do svoje smrti potovala v nešteto dežel, med drugimi v Etiopijo, Sudan, Somalijo, Salvador, Honduras, Mehiko, Venezuelo, Ekvador, Bangladeš, Vietnam in Tajsko, z namenom, da podpre UNICEF-ove projekte. Po svojih potovanjih je zbirala denar na dobrodelnih prireditvah v Evropi in ZDA, kjer je te projekte tudi predstavila. Delovala je tudi kot [[Sklad Združenih narodov za otroke|UNICEF]]ova [[Ambasadorji dobre volje|ambasadorka dobre volje]] in bila za svoje delo nagrajena s predsedniško medaljo miru.
Delo za UNICEF ji je zaradi zdravstvenih razlogov leta 1992 začelo povzročati vedno večje preglavice. 1. novembra 1992 so ji zdravniki postavili diagnozo – rak na črevesu v višjem stadiju. Bila je operirana in odločila se je za kemoterapije, vendar je kljub temu boj proti raku izgubila januarja 1993. Umrla je v svoji hiši v Tolochenazu v Švici in bila pokopana na tamkajšnjem krajevnem pokopališču.
Na podelitvi oskarjev leta 1993 je bila posmrtno odlikovana s častnim oskarjem za posebne humanitarne namene (Jean Hersholt Humanitarian Award). Leta [[1999]] je bila proglašena za tretjo najboljšo žensko filmsko zvezdo vseh časov na lestvici Ameriškega filmskega inštituta.
1.335

urejanj

Navigacijski meni