Polemika: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vrstica 99: Vrstica 99:


==Viri==
==Viri==


[[ar:سجال]]
[[ca:Polèmica]]
[[cs:Polemika]]
[[da:Polemik]]
[[de:Polemik]]
[[en:Polemic]]
[[es:Polémica]]
[[fa:جدل]]
[[fr:Polémique]]
[[hr:Polemika]]
[[id:Polemik]]
[[it:Polemica]]
[[kk:Полемика]]
[[nl:Polemiek]]
[[frr:Poleemik]]
[[no:Polemikk]]
[[nn:Polemikk]]
[[pl:Polemika]]
[[pt:Polémica]]
[[ro:Polemică]]
[[ru:Полемика]]
[[simple:Polemic]]
[[sk:Polemika]]
[[sl:Polemika]]
[[sr:Полемика]]
[[sh:Polemika]]
[[fi:Polemiikki]]
[[sv:Polemik]]
[[uk:Полеміка]]

Redakcija: 11:02, 3. maj 2012

Polemika (ang. polemic, fr. polémique, nem. polemik) je ostra izmenjava nasprotujočih si mnenj, najbolj razvidna iz argumenta o spornih temah (navadno glede kakega znanstvenega, literarnega, filozofskega vprašanja). Beseda izhaja iz grške πολεμικός (polemikos), ki pomeni "bojevit, sovražen", ta pa izhaja iz πόλεμος (polemos), ki pomeni "vojna".

Pregled

Polemika je (skupaj z diskusijo) ena izmed najpogostejših oblik spora, pri čemer je dokazovanje večvrednosti svojih stališč v zvezi s sporno temo glavni cilj strank. Podobno kot pri diskusiji, je tudi polemika omejena z določeno tezo, vendar pa je za razliko od nje, ki išče skupne točke med obema strankama, namenjena vzpostavitvi prevlade enega zornega kota, ki zavrača nasprotno stališče.

Polemika običajno obravnava resne zadeve verske, filozofske, politične ali znanstvene narave, ki je napisana za oporekanje ali ovržbo širše sprejetega stališča.

Zgodovina

Polemično novinarstvo je bilo skupno v celinski Evropi, kjer obrekovanje ni bilo strogo kaznivo.

Za podporo študije polemike 17.-19. stoletja postavi britanski raziskovalni projekt na splet na tisoče pamfletov tistega časa.

Najhujše kaznjivo dejanje polemike je stigmatiziranje tistih, ki imajo nasprotujoče mnenje slabim in nemoralnim ljudjem.

— John Stuart Mill, 1806-1873

Teologija

Polemična teologija je veja teološkega argumenta, posvečena zgodovini ali vodenju polemik na verski ravni. Na primer, razlikovanje med kesanjem in intelektualno obrambo vere.

Martin Luthrova On the Bondage of the Will je primer polemične teologije, kjer je pisno proti, kot odgovor na The Freedom of the Will Desideriusa Erasmusa.

Zabeleženi polemiki

Glej tudi

Viri

sl:Polemika