Julius Robert von Mayer: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
KocjoBot (pogovor | prispevki)
m Avtomatizirana zamenjava besedila
YurikBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: fr
Vrstica 15: Vrstica 15:
[[de:Julius Robert von Mayer]]
[[de:Julius Robert von Mayer]]
[[en:Julius Robert von Mayer]]
[[en:Julius Robert von Mayer]]
[[fr:Julius Robert von Mayer]]
[[ja:ユリウス・ロベルト・フォン・マイヤー]]
[[ja:ユリウス・ロベルト・フォン・マイヤー]]

Redakcija: 23:12, 5. januar 2006

Julius Robert von Mayer, nemški zdravnik in fizik, * 25. november 1814, Heilbronn, Würtemberg (zdaj Nemčija), † 20. marec 1878.

Von Mayer je bil eden od utemeljiteljev klasične termodinamike. Nekako istočasno kot Joule, vendar iz drugačnih predpostavk je odkril zakon o ohranitvi energije, po katerem je količina energije, ki obstaja v nekem zaprtem sistemu konstantna.

Leta 1849 je pokazal na možnost, da bi energija, ki jo Sonce neprestano oddaja s sevanjem, lahko izvirala iz utrinkov ali podobnih teles, ki neprestano padajo v Sončevo atmosfero. Ta domneva ne drži, kar nam pokaže enostaven račun, da bi množica takih teles, ki bi tehtala skupaj toliko kakor vsa Zemlja, ohranila Sončevo sevanje komaj eno stoletje in da bi snov, ki bi bila potrebna za ohranitev Sončevega sevanja skozi 30 milijonov let, podvojila Sončevo maso. Ker pa ni mogoče priznati, da bi lahko Sončeva teža v taki meri naraščala, njegova domneva ne velja. Leta 1853 si je von Helmholtz zamislil podobno teorijo, kontrakcijsko teorijo, po kateri naj bi krčenje Sonca sproščalo energijo, ki se pojavlja nazadnje v sevanju. Tudi njegova teorija ni prenesla računske preizkušnje. Dvomljivost in nerazumevanje njegovih del in kasneje borba za odkritje so močno vplivali nanj. Leta 1851 je duševno zbolel.

Leta 1871 je von Mayer za svoje znanstveno delo prejel Copleyevo medaljo Kraljeve družbe iz Londona.