Nanotehnika: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 7 zlogov ,  pred 8 leti
m
m (dp/slog)
=== Nanomateriali ===
 
[[Nanomaterial]] je [[snov]], ki vsebuje [[nanostruktura|nanostrukture]] razsežnosti med 1 nm in 100 nm, ali točneje velikost vsaj ene izmed razsežnosti nanostrukture mora biti manjša od 100 nm. To je razsežnostna meja (100 nm), pri katerih se značilnosti nanomateriala bistveno razlikujejo od značilnosti masivnega materiala. Zaradi svojih izredno majhnih razsežnosti imajo namreč nanomateriali drugačne značilnosti od običajnih materialov. Nanostrukture so lahko plastovitih oblik, v obliki [[nanocevkenanocev|nanocevk]] in [[nanovlaknananovlakno|nanovlaken]] ter kot trirazsežni [[nanodelec|nanodelci]].
* Nanocevke so drobne, votle cevaste strukture, katerih premer ima razsežnost reda velikosti 1 nm. Nanocevke bi lahko smatraliimeli kotza v svitke zvite nanoplasti, ki so zgrajene iz atomov. Najbolj znane so nanocevke, ki so zgrajene iz ogljikovih atomov.
* Za plastovite nanostrukture je značilno, da je debelina plasti manjša od 100 nm. V to skupino sodijo npr. [[nanofilminanofilm]]i ali nano površinski premazi »nano premazinanopremazi«, ki to niso glede na debelino plasti temveč jih tako imenujemo zaradi vsebnosti nanodelcev v filmu premaza.
 
== Značilnosti ==

Navigacijski meni