Colin Firth: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Burek (pogovor | prispevki)
m manjši popravek
Luckas-bot (pogovor | prispevki)
m r2.7.1) (robot Dodajanje: hi:कॉलिन फर्थ
Vrstica 443: Vrstica 443:
[[gv:Colin Firth]]
[[gv:Colin Firth]]
[[he:קולין פירת']]
[[he:קולין פירת']]
[[hi:कॉलिन फर्थ]]
[[hr:Colin Firth]]
[[hr:Colin Firth]]
[[hu:Colin Firth]]
[[hu:Colin Firth]]

Redakcija: 10:57, 13. februar 2012

Colin Firth
Portret
Colin Firth 83. podelitvi oskarjev, 2011
RojstvoColin Andrew Firth
10. september 1960({{padleft:1960|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:10|2|0}})[1][2][…] (63 let)
Grayshott[d], Hampshire[d]
Državljanstvo Združeno kraljestvo
 Italija
Poklicigralec
Leta aktivnosti1983 – danes
ZakonciLivia Giuggioli (1997 – danes)
PartnerjiMeg Tilly (1989 - 1994)
NagradeAlliance of Women Film Journalists Eda Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Austin Film Critics Association Awards
2010 - Najboljši igralec (Samski moški)
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
British Independent Film Awards
2010 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Broadcasting Press Guild Awards
1995 - Najboljši igralec (Prevzetnost in pristranost)
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Chicago Film Critics Association Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Chlotrudis Awards
2010 - Najboljši igralec (Samski moški)
Detroit Film Critics Society Awards
2010 - Najboljši igralec (Samski moški)
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Detroit Film Critics Society Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
European Film Awards Audience Awards
2003 - Najboljši igralec (Dnevnik Bridget Jones)
Florida Film Critics Circle Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Iowa Film Critics Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Kansas City Film Critics Circle Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
London Film Critics Circle Awards
2010 - Britanski igralec leta (Samski moški)
2011 - Britanski igralec leta (Kraljev govor)
2011 - Igralec leta (Kraljev govor)
Los Angeles Film Critics Association Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
New York Film Critics Circle Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
North Texas Film Critics Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Online Film Critics Society Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Phoenix Film Critics Society Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Royal Television Society Awards
1988 - Najboljši igralec (Tumbledown)
San Diego Film Critics Society Awards
2010 - Najboljši igralec (Samski moški)
San Francisco Film Critics Circle Award
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Nagrade mednarodnega filmskega festivala v Santa Barbari
2010 - Izstopajoči nastop leta (Samski moški)
Satellite Awards
2011 - Najboljši igralec - Filmska drama (Kraljev govor)
Southeastern Film Critics Association Award
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
St. Louis Gateway Film Critics Association Awards
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Vancouver Film Critics Circle Awards
2010 - Najboljši igralec (Samski moški)
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)
Nagrade beneškega filmskega festivala
2010 - Pokal Volpi (Samski moški)
Washington D.C. Area Film Critics Association Award
2011 - Najboljši igralec (Kraljev govor)

Colin Andrew Firth, CBE, angleški filmski, televizijski in gledališki igralec, * 10. september 1960, Grayshott, Hampshire, Anglija, Velika Britanija.

Colin Firth je pozornost javnosti pritegnil v devetdesetih z vlogo g. Darcyja v televizijski upodobitvi romana Jane Austen, Prevzetnost in pristranost, ki se je predvajala leta 1995. Leta 2011 je dobil oskarja v kategoriji za »najboljšega igralca« za svojo upodobitev kralja Jurija VI. v filmu Kraljev govor. Za svoj nastop v tem filmu je prejel tudi zlati globus, nagrado BAFTA ter nagrado Screen Actors Guild Award v tej kategoriji. V prejšnjem letu je bil nominiran za oskarja v kategoriji za »najboljšega igralca« za svoj nastop v filmu Samski moški, za katerega je bil nagrajen tudi z nagrado BAFTA.

Colin Firth je poleg zgoraj navedenega zaigral tudi v filmih, kot so Angleški pacient (1996), Zaljubljeni Shakespeare (1998), Dnevnik Bridget Jones (2001), Pravzaprav ljubezen (2003) in Mamma Mia! (2008). Leta 2011 je prejel svojo zvezdo na Hollywood Walk of Fame.

Zgodnje življenje

Colin Andrew Firth se je rodil v Grayshottu, Hampshire, Anglija, Velika Britanija. Njegova mama, Shirley Jean (rojena Rolles), je bila učiteljica primerjalnih religij na winchesterskem kolidžu kralja Alfreda (danes univerza Winchester), njegov oče, David Norman Lewis Firth, pa je bil učitelj zgodovine na tej isti šoli ter izobraževalni častnik nigerske vlade.[4][5][6] Colin Firth ima sestro po imenu Kate ter mlajšega brata, ki mu je ime Jonathan in je, tako kot on, igralec. Njegovi starši so bili vzgojeni v Indiji,[7] saj so bili starši njegove mame kongregationalistični misionarji, starši njegovega očeta pa anglicistični duhovniki, ki so delovali tudi kot misionarji.[8][9][10][11] Del svojega otroštva je Colin Firth preživel tudi v Nigeriji, kjer je njegov oče poučeval.

Do enajstega leta je Colin Firth živel v St. Louisu, Missouri. Nato se je šolal na srednji šoli Montgomery Alamein (danes kraljeva šola), celoviti državni šoli v Winchesterju, Hampshire, kasneje pa še na kolidžu Bartona Peverila v Eastleighu, Hampshire. Medtem ko se je šolal na kraljevi šoli je Colin Firth želel igrati kitaro, vendar je njegova šola kitaro in saksofon obravnavala kot »neresna inštrumenta« in dejali so mu, naj raje igra na trobila.[12] Takrat je začel hoditi na učne ure igranja v center drame v Londonu.

Kariera

Zgodnja kariera (1983 - 1994)

Leta 1983 je Colin Firth začel s svojo igralsko kariero, in sicer z vlogo Guyja Bennetta v z večimi nagradami nagrajeni londonski gledališki igri Druga dežela. Leto pozneje je posnel svoj filmski prvenec, upodbitev te igre, kjer pa je prevzel vlogo Tommyja Judda (poleg Ruperta Everetta, ki je zaigral Guyja Bennetta). Leta 1986 je poleg sira Laurencea Olivierja zaigral v televizijski upodobitvi romana Lost Empires J. B. Priestleyja, nato pa je leta 1987 poleg Kenneth Branagh zaigral v filmski verziji romana J. L. Carra, A Month in the Country. Leta 1989 je zaigral glavno vlogo v filmu Valmont ter eno izmed glavnih vlog v filmu Apartment Zero. Colin Firth je skupaj z Timom Rothom, Garyjem Oldmanom, Bruceom Payneom in Paulom McGannom postal eden izmed mladih britanskih igralcev, ki so sestavljali igralsko skupino »Brit Pack«.[13]

Colin Firth na londonski premieri filma Nanny McPhee, oktober 2005

Preboj (1995 - 2009)

Leta 1995 je kanal BBC začel s televizijsko upodobitvijo romana Jane Austen, Prevzetnost in pristranost, s katero se je baza oboževalcev Colina Firtha povečala. Serija je uživala v velikem mednarodnem uspehu, Colin Firth pa je zaslovel kot »lomilec src« zaradi svoje vloge g. Fitzwilliama Darcyja. Nastop, v katerem se je v seriji po plavanju pojavil v mokri majici, naj bi navdihnil lik simpatije knjižnega lika Bridget Jones (ustvarila jo je Helen Fielding), Marka Darcyja, ki je bil vključen v oba romana o novinarki. V drugem romanu, Bridget Jones: Na robu pameti, se Bridget Jones in Mark Darcy srečata v Rimu. Ko so posneli filmske upodobitve romanov, so za vlogo Colina Firtha po naključju izbrali Marka Darcyja. Poleg tega je v film Vražje punce iz Sv. Triniana vključen tudi pes, imenovan g. Darcy, ki ga lik Colina Firtha po nesreči ubije.

Colin Firth je zaigral stransko vlogo v romantični komediji Angleški pacient (1996) poleg Ralpha Fiennesa, Juliette Binoche in Kristin Scott Thomas, od takrat pa je zaigral še v filmih, kot so Fever Pitch (1997) poleg Marka Stronga in Ruth Gemmell, Zaljubljeni Shakespeare (1998) poleg Josepha Fiennesa, Geoffreyja Rusha in Gwyneth Paltrow, Relative Values (2000) poleg Julie Andrews in Williama Baldwina, Dnevnik Bridget Jones (2001) poleg Renée Zellweger in Hugha Granta ter nadaljevanju filma, Bridget Jones: Na robu pameti (2004), Važno je imenovati se Ernest (2002) poleg Ruperta Everetta, Frances O'Connor in Reese Witherspoon, Pravzaprav ljubezen (2003) poleg Keire Knightley, Hugha Granta, Emme Thompson, Alana Rickmana in Sienne Guillory, Kar si dekle želi (2003) poleg Amande Bynes in Kelly Preston, Hope Springs (2003) poleg Minnie Driver in Heather Graham, Dekle z bisernim uhanom (2003) poleg Scarlett Johansson in Cilliana Murphyja, Varuška McPhee (2005) poleg Emme Thompson in Angele Lansbury, Gola resnica (2005) poleg Kevina Bacona in Alison Lohman, Nato me je našla (2007) poleg Helen Hunt in Matthewa Brodericka, Poslednja legija (2007) poleg Aishwarye Rai, Se spominjaš očeta? (2008) poleg Jima Broadbenta in Juliet Stevenson, filmski upodobitvi gledališke igre Mamma Mia! poleg Meryl Streep, Amande Seyfried, Piercea Brosnana, Christine Baranski, Julie Walters in Stellana Skarsgårda ter Krhke vrednote (2008) poleg Jessice Biel, Bena Barnesa in Kristin Scott Thomas, ki se je premierno predvajal na rimskem filmskem festivalu in je prejel odlične ocene s strani filmskih kritikov.[14] Leta 2008 je zaigral tudi v filmu Genova, ki se je premierno predvajal na filmskem festivalu v Torontu.[15]

Colin Firth na beneškem filmskem festivalu, 2009

V tistem času je zaigral tudi v različnih televizijskih serijah, kot sta seriji Donovan Quick (izpopolnjena verzija romana Don Kihot) (1999) in Conspiracy (2008), za nastop v kateri je prejel nominacijo za emmyja. Leta 1999 je Colin Firth zaigral Williama Shakespearea v komični televizijski specijalki Blackadder: Back & Forth. Edmund Blackadder naleti na njegov lik, ko slednji dela na drami Macbeth in ga prosi, da namesto njega napiše scenarij za dramo, nato pa ga udari in reče: »To je za vse šolarke in šolarje naslednjih 400 let!« Istega leta se je pojavil v gledališki igri Three Days of Rain, kjer je zaigral lik Neda/Walkerja, v naslednjih letih pa je zaigral še v gledaliških igrah The Caretaker, Desire Under the Elms in Chatsky. Leta 2004 je poleg glasbene gostje Norah Jones gostil oddajo Saturday Night Live.

Leta 2007 je Colin Firth produciral dokumentrani film svoje žene, Livie Giuggioli, In Prison My Whole Life. Film govori o sojenju in dokazih, uporabljenih proti političnemu aktivistu Mumii Abu-Jamalu, ki je bil obsojen na dosmrtno kazen zaradi uboja policista iz Filadelfije, Daniela Faulknerja.

Leta 2009 je Colin Firth zaigral v filmu Božična pesem, filmski upodobitvi istoimenskega romana Charlesa Dickensa, kjer je zaigral optimističnega nečaka Ebenezerja Scroogea (Jim Carrey), Freda. Na 66. beneškem filmskem festivalu je bil nagrajen s pokalom Volpi v kategoriji za »najboljšega igralca« za svojo vlogo v filmu Toma Forda, Samski moški (2009), kjer je zaigral profesorja na kolidžu, ki se sooča z žalovanjem ob smrti svoje dolgoletne partnerice. Ta film je bil režiserski prvenec ameriškega modnega oblikovalca Toma Forda. S to vlogo je Colin Firth do takrat prejel najboljše ocene s strani filmskih kritikov, nominiran pa je bil tudi za oskarja, zlati globus, nagrado Screen Actors Guild Award, nagrado BAFTA in nagrado BFCA; februarja 2010 je prejel nagrado BAFTA v kategoriji za »najboljšega igralca v glavni vlogi«.[16]

Colin Firth in Helena Bonham Carter kot Jurij VI. Britanski in Elizabeta Bowes-Lyon v filmu Kraljev govor (2010)

Kraljev govor in zdajšnji projekti (2010 - danes)

Leta 2010 je Colin Firth poleg Helene Bonham Carter, Jennifer Ehle in Geoffreyja Rusha v filmu Kraljev govor zaigral princa Alberta, vojvodo Yorka/kralja Jurija VI.. Film govori o težavah kralja Jurija VI. z jecljanjem, s katerimi se sooča ravno, ko postaja kralj in ob začetku 2. svetovne vojne. Na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu je film požel velik uspeh. Tam se je film namreč premierno predvajal ravno na 50. rojstni dan Colina Firtha, zaradi česar je izzid filma označil za »najboljše darilo za 50. rojstni dan«.[17] 16. januarja 2011 je prejel zlati globus v kategoriji za »najboljši nastop igralca v dramskem filmu« za svoj nastop v filmu Kraljev govor, 30. januarja 2011 pa še nagrado Screen Actors Guild v kategoriji za »najboljšega moškega igralca«.[18]

13. januarja 2011 je Colin Firth prejel 2.429. zvezdo na Hollywood Walk of Fame.[19]

Februarja 2011 je Colin Firth prejel nagrado v kategoriji za »najboljšega igralca« na 64. podelitvi nagrad BAFTA.[20] 27. februarja tistega leta je prejel tudi oskarja v kategoriji za »najboljšega igralca« za svoj nastop v filmu Kraljev govor.[21]

Od leve proti desni: Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo in Colin Firth na 63. podelitvi oskarjev, 27. februar 2011

Leta 2011 je Colin Firth sodeloval z univerzo v Londonu pri študiji merjenja razlike v obsegu različnih regijah možganov med konservativci in liberalci,[22][23] rezultati pa so pokazali, da imajo konzervativci večjo prostornino amigdale, liberalci pa imajo večjo prostornino sprednjega cingulusnega korteksa.

Colin Firth se bo leta 2012 pojavil v filmski upodobitvi romana Johna Le Carréja, Tinker, Tailor, Soldier, Spy, ki jo bo režiral Tomas Alfredson, v njej pa bodo zaigrali še Ralph Fiennes, Gary Oldman in Tom Hardy.[24] Maja 2011 je Colin Firth pričel s snemanjem filma Gambit, ki sta ga napisala Joel Coen in Ethan Coen, režiral Michael Hoffman, v njem pa bo zaigrala tudi Cameron Diaz.

Colin Firth je tudi član porote digitalnega studia Filmaka, ki neodkritim filmskim ustvarjalcem daje možnost, da svoje delo prikažejo profesionalcem v industriji.[25]

Pisanje

Prvo objavljeno delo Colina Firtha, »The Department of Nothing«, se je pojavilo v zbirki kratkih zgodb, imenovani Speaking with the Angel (2000).[26] Zbirko je urejal Nick Hornby,[27] dobiček od prodaje pa so darovali dobrodelni organizaciji TreeHouse Trust,[28] ki zbira denar za avtistične otroke. Colin Firth je Nicka Hornbyja spoznal že med snemanjem filma Fever Pitch (1997).[29][30] Sodeloval je tudi pri pisanju knjige We Are One: A Celebration of Tribal Peoples, izdane leta 2009.[31] Knjiga govori o kulturi ljudi po svetu, upodablja njihovo raznolikost in grožnjami, s katerimi se soočajo. Pri knjigi je sodelovalo še veliko pisateljev iz zahoda, kot so Laurens van der Post, Noam Chomsky in Claude Lévi-Strauss; vključuje tudi komentarje raznih ljudi, ki so odraščali na manj razvitih področjih, kot sta Davi Kopenawa Yanomami in Roy Sesana. Zaslužek od prodaje knjige je bil doniran dobrodelni organizaciji Survival International.

Colin Firth s svojo ženo Livio Giuggioli, januar 2011

Zasebno življenje

Colin Firth živi v Chiswicku, London. Leta 1989 je začel z zvezo z igralko Meg Tilly, svojo soigralko iz filma Valmont. Leta 1990 je rodila sina, Williama »Willa« Josepha Firtha, in družina se je ustalila blizu Lower Mainlanda, Britanska Kolumbija, Kanada. Colin Firth tudi po razhodu z Meg Tilly vzdržuje stike s svojim sinom in njenimi otroci, za katere je bil očim. Leta 1994, ko sta se razšla, je začel z razmerjem z igralko Jennifer Ehle, svojo soigralko iz televizijske serije Prevzetnost in pristranost; par se je nazadnje razšel. Colin Firth se je poročil z italijansko filmsko producentko in režiserko Livio Giuggioli, s katero živita tako v Italiji kot v Londonu.[32] Par ima dva sinova, Luco (rojen marca 2001) in Mattea (rojen avgusta 2003).

Aprila leta 2011 se je Colin Firth uvrstil na seznam »100 najvplivnejših ljudi na svetu« revije Time.[33]

Colin Firth na berlinskem filmskem festivalu, 2011

Aktivizem

Colin Firth že več let podpira Survival International, nevladno organizacijo, ki brani pravice plemenskih ljudi.[34] Leta 2001 je povedal: »Moje zanimanje za plemenske ljudi traja že več let... in organizacijo [Survival] podpiram že vse od začetka.«[35] Leta 2003 je med promocijo filma Pravzaprav ljubezen je spregovoril v obrambo Bocvancev in kritiziral bocvansko vlado zaradi izselitve Bušmanov iz rezervata Central Kalahari Game v Gano. O Bušmanih je povedal: »Ti ljudje niso ostanki prejšnjega obdobja, ki jih moramo civilizirati. To so ljudje, ki so sposobni še naprej živeti na ozemlju, ki po pravici pripada njim in so se z 21. stoletjem soočili s samozavestijo, ki jim jo lahko ljudje v takoimenovanem razvitem svetu samo zavidamo.«[34]

Colin Firth je sodeloval tudi pri kampaniji za ustavitev deportacije skupine prosilcev za azil, saj je menil, da bi jih lahko ob njihovi vrnitvi v republiko Kongo umorili.[36] Colin Firth je dejal: »Zdi se mi, da je osnovni temelj civilizacije pomoč ljudem. Mislim, da je neverjetno boleče opazovati razočarane ljudi v naši skupnosti, ki jih velikokrat prezremo. To se zgodi zelo hitro. To je igra tabloidov in srednjeangleških ksenofobov. To me razbesni. In vsi ljudje iz vlade, za katere smo imeli nekoč tako visoke upe.«[37] Zaradi kampanije medicinske sestre iz Konga zadnji hip niso deportirali.[38]

Colin Firth je sodeloval tudi pri Oxfamovi globalni kampaniji Make Trade Fair,[39] pri kateri so sodelovale še mnoge druge slavne osebnosti, s čimer so nameravali pritegniti več pozornosti za težave, ki so jih s kampanijo želeli odpraviti.[40] Kampanija se je osredotočala na mnoge trgovinske prakse, ki so jih označili za nepravične do producentov tretjega sveta, vključno z odpuščanjem, visokimi uvoznimi tarifami in delovnimi pravicami kot so naprimer pravične plače. Colin Firth še naprej ostaja zelo predan namenu kampanije in se še naprej trudi za pravičnost v trgovski praksi, med drugim, naprimer, podpira pravično trgovanje s kavo v svojem dnevnem življenju, saj verjame, da »če ostajaš predan vsemu temu, ... moraš vse skupaj vplesti v svoje dnevno življenje.«[41]

Od leve proti desni: Benny Andersson, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Agnetha Fältskog, Anni-Frida Lyngstad, Christine Baranski, Colin Firth, Catherine Johnson, Phyllida Lloyd, Judy Craymer, Björn Ulvaeus in Dominic Cooper na premieri filma Mamma Mia! (2008)

Colin Firth je s še nekaj drugimi slavnimi sodeloval pri otvoritvi okolju prijazne trgovine v zahodnem Londonu, imenovane Eco Eco.[42] Trgovina pravično prodaja okolju prijazne izdelke, hkrati pa ponuja nasvete o tem, kako naj so prostori bolj energetsko učinkoviti.

Leta 2006 je v intervjuju s francosko revijo Madame Figaro[43] so ga vprašali: »Quelles sont les femmes de votre vie?« (»Kdo so ženske tvojega življenja?«) Colin Firth je odvrnil: »Ma mère, ma femme et Jane Austen.« (»Moja mama, moja žena in Jane Austen.«) 19. oktobra 2007 je prejel častno diplomo z univerze v Winchestru. Oktobra 2009 je na londonskem filmskem festivalu Colin Firth oznanil, da je skupaj s svojo ženo Livio Giuggioli ustvaril filmsko in politično spletno stran, Brightwide.[44][45]

Leta 2010 je Colin Firth med splošnimi volitvami oznanil, da podpira liberalne demokrate, pred tem pa je podpiral delavsko stranko; kot ključni razlog za spremembo odločitve je navedel kršenje pravic priseljencev in prosilcev za azil.[46] Decembra 2010 je prenehal podpirati liberalne demokrate, saj naj bi ga razočarali zaradi svojih pogledov na šolnino. Dejal je, da trenutno ne podpira nobene politične stranke.[47] Colin Firth podpira spremembo podpiranja političnih strank v britanskem političnem sistemu, zaradi česar je sodeloval tudi pri pisanju raznih knjig o alternativnem glasovanju za člane britanskega parlamenta v sklopu neuspešnega referenduma o alternativnem glasovanju leta 2011.[48]

Leta 2011 je zaradi svojih dosežkov pri igranju prejel naslov poveljnika (CBE) reda britanskega imperija.[49][50]

Filmografija

Colin Firth na podelitvi nagrad IIFA Awards, 2007
Leto Naslov Vloga Opombe
1984 Druga dežela Tommy Judd
Camille Armand Duval Televizijski film
1985 1919 (Mlajši) Alexander Scherbatov
Dutch Girls Neil Truelove Televizijski film
1986 Lost Empires Richard Herncastle Televizijska miniserija
1987 A Month in the Country Tom Birkin
Pat Hobby:Teamed With Genius Rene Wilcox PBS-jeva kratka specijalka
The Secret Garden Starejši Colin Craven Hallmark Hall of Fame
1988 Tumbledown Robert Lawrence Televizijski film
Royal Television Society Award za najboljšega igralca
Nominiran — British Academy Television Award za najboljšega igralca
1989 Apartment Zero Adrian LeDuc
Valmont Valmont
1990 Femme Fatale Joseph Prince
Wings of Fame Brian Smith
1991 Out of the Blue Alan Televizijska igra
1993 Hostages John McCarthy Televizija – HBO
The Hour of the Pig Richard Courtois Alias The Advocate
1994 Master of the Moor Stephen Whalby Britanski televizijski film
Playmaker Michael Condron/Ross Talbert Alias Death Date (Nemčija)
The Deep Blue Sea Freddie Page Britanska televizijska serija
1995 To so bili časi Simon Westward
Prevzetnost in pristranost Fitzwilliam Darcy Televizijska miniserija
Broadcasting Press Guild Award za najboljšega igralca
Nominiran — British Academy Television Award za najboljšega igralca
Nominiran — National Television Award za najpopularnejšega moškega
The Widowing of Mrs. Holroyd Charles Holroyd Britanska televizijska igra
1996 Angleški pacient Geoffrey Clifton Nominiran — Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop igralske zasedbe v filmu
1997 A Thousand Acres Jess Clark
Fever Pitch Paul Ashworth
Nostromo Charles Gould Televizijska miniserija
1998 Zaljubljeni Shakespeare Lord Wessex Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop igralske zasedbe v filmu
1999 Blackadder: Back & Forth William Shakespeare Kratki film
Donovan Quick Donovan Quick/Daniel Quinn Britanska televizijska serija
My Life So Far Edward Pettigrew
The Secret Laughter of Women Matthew Field
The Turn of the Screw Gospodar Gledališče Masterpiece
2000 Relative Values Peter Ingleton
2001 Dnevnik Bridget Jones Mark Darcy European Film Awards Audience Award za najboljšega stranskega igralca
Nominiran — BAFTA Award za najboljšega stranskega igralca
Nominiran — Satellite Award za najboljšega igralca – Glasbeni film ali komedija
Conspiracy Wilhelm Stuckart Televizija – HBO
Nominiran — Emmy Award za izstopajočega stranskega igralca – Miniserija ali film
Nominiran — Satellite Award za najboljšega stranskega igralca – Serija, miniserija ali televizijski film
We Know Where You Live On Film za promocijo organizacije Amnesty International
Londinium Allen Portland Televizija – HBO
alias Fourplay
2002 Važno se je imenovati Ernest Jack Worthing
2003 Dekle z bisernim uhanom Johannes Vermeer Nominiran — European Film Awards Audience Award za najboljšega igralca
Hope Springs Colin Ware
Pravzaprav ljubezen Jamie Bennett Nominiran — Phoenix Film Critics Society Award za najboljšo igralsko zasedbo
Kar si dekle želi Henry Dashwood
2004 Bridget Jones: Na robu pameti Mark Darcy
Travma Ben Slater
2005 Varuška McPhee Cedric Brown
Gola resnica Vince Collins
2006 Born Equal Mark Armitage Britanski televizijski film
2007 Poslednja legija Aurelius
Se spominjaš očeta? Blake Morrison Nominiran — British Independent Film Award za najboljšega stranskega igralca
Nato me je našla Frank
Vražje punce iz sv. Triniana Geoffrey Thwaites
In Prison My Whole Life On
2008 Naključni mož Richard Bratton
Mamma Mia! Harry Bright Nominiran — National Movie Award za najboljši moški nastop
Krhke vrednote Jim Whittaker
Genova Joe
2009 Božična pesem Fred
Dorian Gray Lord Henry Wotton
Samski moški George Falconer Austin Film Critics Association Award za najboljšega igralca
BAFTA Award za najboljšega igralca v glavni vlogi
Chlotrudis Award za najboljšega igralca
Detroit Film Critics Society Award za najboljšega igralca
London Film Critics Circle Award za britanskega igralca leta
San Diego Film Critics Society Award za najboljšega igralca
San Francisco Film Critics Circle Award za najboljšega igralca
Nagrada mednarodnega filmskega festivala v Santa Barbari za izstopajoči nastop leta
Vancouver Film Critics Circle Award za najboljšega igralca
Nagrada beneškega filmskega festivala – Pokal Volpi
Nominiran — Oskar za najboljšega igralca
Nominiran — Broadcast Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Nominiran — Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Nominiran — Zlati globus za najboljšega igralca – Filmska drama
Nominiran — Independent Spirit Award za najboljšega glavnega moškega igralca
Nominiran — Satellite Award za najboljšega igralca – Filmska drama
Nominiran — Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop moškega igralca v glavni vlogi
Nominiran — Toronto Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Nominiran — Washington D.C. Area Film Critics Association za najboljšega igralca
Vražje punce iz sv. Triniana 2 Geoffrey Thwaites
2010 Kraljev govor Kralj Jurij VI. Oskar za najboljšega igralca
Alliance of Women Film Journalists Eda Award za najboljšega igralca
Austin Film Critics Association Award za najboljšega igralca
BAFTA Award za najboljšega igralca v glavni vlogi
British Independent Film Award za najboljšega igralca
Broadcast Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Chicago Film Critics Association za najboljšega igralca
Denver Film Critics Society Award za najboljšega igralca
Detroit Film Critics Society Award za najboljšega igralca
Florida Film Critics Circle Award za najboljšega igralca
Zlati globus za najboljšega igralca – Filmska drama
Iowa Film Critics Award za najboljšega igralca
Italian Online Movie Award za najboljšega igralca v glavni vlogi
Kansas City Film Critics Circle Award za najboljšega igralca
London Film Critics Circle Award za britanskega igralca leta
London Film Critics Circle Award za igralca leta
Los Angeles Film Critics Association Award za najboljšega igralca
National Movie Award nastop leta
New York Film Critics Circle Award za najboljšega igralca
North Texas Film Critics Award za najboljšega igralca
Online Film Critics Society Award za najboljšega igralca
Phoenix Film Critics Society Award za najboljšega igralca
San Francisco Film Critics Circle Award za najboljšega igralca
Satellite Award za najboljšega igralca – Filmska drama
Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop igralske zasedbe v filmu
Screen Actors Guild Award za izstopajoči nastop moškega igralca v glavni vlogi
Southeastern Film Critics Association Award za najboljšega igralca
St. Louis Gateway Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Vancouver Film Critics Circle Award za najboljšega igralca
Washington D.C. Area Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Nominiran — Central Ohio Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Nominiran — Chlotrudis Award za najboljšega igralca
Nominiran — Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Nominiran — Evening Standard British Film Award za najboljšega igralca
Nominiran — Houston Film Critics Society Award za najboljšega igralca
Nominiran — Las Vegas Film Critics Society Award za najboljšega igralca
Nominiran — San Diego Film Critics Society Award za najboljšega igralca
Nominiran — Toronto Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Nominiran — Utah Film Critics Association Award za najboljšega igralca
Main Street Tom Phillips
Steve Steve Kratki film s Keiro Knightley
2011 Tinker, Tailor, Soldier, Spy Bill Haydon V snemanju
2012 Gambit Harry Deane V snemanju

Glej tudi

Literatura

  1. Tikkanen A. Encyclopædia Britannica
  2. SNAC — 2010.
  3. Discogs — 2000.
  4. »Igralec Colin Firth je morda bes«. Firthessence.net. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  5. »Rodbina Colina Firtha«. Firthessence.net. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  6. »Življenjepis Colina Firtha (1960 –)«. Filmreference.com. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  7. Karen. »Intervju revije Real Magazine s Colinom Firthom (avgust 2002)«. Firth.com. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  8. lmw (7. maj 2001). »Colin Firth – Intervju z revijo Fresh Air iz leta 2001«. Hem.passagen.se. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  9. Karen. »Colin Firth: Cukerček iz Dnevnika Bridget Jones bi raje igral barabe«. Spring.net. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  10. Fresh Air iz WHYY. »Britanski igralec Colin Firth«. NPR. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  11. Karen (18. maj 2002). »Globus in maili – Drugi obraz Colina Firtha (18. maj 2002)«. Firth.com. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  12. "16. februar 2010". The Late Late Show with Craig Ferguson. 16.2.2010.  (angleško)
  13. »»Brit Pack««. Brucepayne.de. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  14. »Krhke vrednote na rimski filmski festival pripeljejo nekaj britanskega humorja«. www.reuters.com. Pridobljeno 27. oktobra 2008. (angleško)
  15. »Colin Firth, intervju za film Genova«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. februarja 2012. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |Work= (predlagano je |work=) (pomoč) (angleško)
  16. »Nagrado BAFTA dobita Carey Mulligan in Colin Firth«. BBC News. 21. februar 2010. Pridobljeno 14. februarja 2011. (angleško)
  17. Friedman, Roger (11. september 2010). »Colin Firth Gets Best 50th Birthday Gift«. Showbiz 411. Pridobljeno 14. septembra 2010. (angleško)
  18. »Podelitev zlatih globusov leta 2011: Colin Firth prejme nagrado za »najboljšega igralca«, Socialno omrežje pa domov odnese štiri nagrade«. Daily Telegraph. 17. januar 2011. Pridobljeno 14. februarja 2011. (angleško)
  19. »Colin Firth dobi zvezdo na Hollywood Walk of Fame«. London: guardian.co.uk. 14. januar 2011. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. januarja 2011. (angleško)
  20. »Podelitev nagrad BAFTA leta 2011: Kraljev govor domov odnese največ nagrad«. Guardian. 14. februar 2011. Pridobljeno 14. februarja 2011. (angleško)
  21. »Colin Firth prejme oskarjevsko krono, britanski filmi pa dokažejo, da mame vejo najbolje«. Daily Telegraph. 28. februar 2011. Pridobljeno 28. februarja 2011. (angleško)
  22. »Politične orientacije z mladimi so povezane s strukturo možganov« 7. april 2011, Current Biology (angleško)
  23. »Možgani in vedenje: Sivi nameni volilcev« 23. junij 2011, Nature (angleško)
  24. »Benedict Cumberbatch se pridruži igralski zasedbi filma Tinker, Tailor, Soldier, Spy«. 16. avgust 2010. Pridobljeno 4. septembra 2010. (angleško)
  25. Član porote Filmake, Colin Firth, Filmaka.com. (angleško)
  26. lmw. »Kariera Colin Firth: »Department of Nothing««. Hem.passagen.se. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  27. »Nick Hornby«. Penguin.co.uk. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  28. »TreeHouse«. Penguin.co.uk. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  29. »Življenjepis Colina Firtha«. Tiscali.co.uk. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  30. Fever Pitch (1997) (angleško)
  31. »We Are One«. Survival International. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  32. Steiner, Susie (31. marec 2001). »Dvakratno sramežljiv«. The Guardian. London. Pridobljeno 20. maja 2008. (angleško)
  33. »TIME 100 leta 2011«. TIME Magazine. 21. april 2011. Pridobljeno 11. junija 2011. (angleško)
  34. 34,0 34,1 »Zvezdnik filma Pravzaprav ljubezen, Colin Firth brani Bušmane«. Survival International. Pridobljeno 27. februarja 2007. (angleško)
  35. »Avdio«. Survival International. (angleško)
  36. Firth, Colin (26. februar 2007). »Moramo končati z deportacijo, ki se bo po vsej verjetnosti končala z umori«. The Independent. London. Pridobljeno 27. februarja 2007. (angleško)
  37. Johnson, Andrew (26. februar 2007). »Colin Firth se potegne za medicinsko sestro, ki jo bodo v Kongu »po vsej verjetnosti umorili««. The Independent. London. Pridobljeno 27. februarja 2007. (angleško)
  38. »Firth's intervention saves nurse from deportation«. The Independent. London. 27. februar 2007. Pridobljeno 27. februarja 2007. (angleško)
  39. »Make Trade Fair – Oxfam International«. maketradefair.com.
  40. »Slavni predstavljajo 18 milijonov vredno peticijo Make Trade Fair vodji organizacije World Trade v Hong Kongu – Oxfam International«. Oxfam International. (angleško)
  41. »Neodvisni profil Colina Firtha«. firth.com. (angleško)
  42. Grainger, Lisa (17. november 2007). »Nova eko trgovina Colina Firtha«. London: timesonline.co.uk. Pridobljeno 30. aprila 2010. (angleško)
  43. »Zasebno s Colinom Firthom«. Firth.com. (angleško)
  44. Brightwide web site
  45. Dawtrey, Adam (22. september 2009). »Ponovno rojstvo Colina Firtha«. London: guardian.co.uk. Pridobljeno 30. aprila 2010. (angleško)
  46. Backers, Celebrity (16. marec 2010). »Colin Firth o tem, zakaj je nehal podpirati delavsko stranko in stopil na stran liberalnih demokratov«. Libdemvoice.org. Pridobljeno 3. maja 2010. (angleško)
  47. Wintour, Patrick (14. december 2010). »Colin Firth: Liberalnih demokratov ne podpiram več«. The Guardian. London. (angleško)
  48. »Benjamin Zephaniah »spremeni svojo politično stranko««. BBC News. (angleško)
  49. London Gazette: (Supplement) no. 59808, p. 7, 11. junij 2011. (angleško)
  50. »Glavni seznam častnih povabljencev na kraljičin rojstni dan leta 2011« (PDF). BBC News UK. Pridobljeno 11. junija 2011. (angleško)

Nadaljnje branje

Zunanje povezave

{{subst:#if:FIRTH, Colin|}} [[Kategorija:{{subst:#switch:{{subst:uc:1960}}

|| UNKNOWN | MISSING = Neznano leto rojstva {{subst:#switch:{{subst:uc:LIVING}}||LIVING=(živeči ljudje)}}
| #default = Rojeni leta 1960

}}]] [[Kategorija:{{subst:#switch:{{subst:uc:LIVING}}

|| LIVING  = Živeči ljudje
| UNKNOWN | MISSING  = Neznano leto smrti
| #default = Umrli leta LIVING

}}]]