Tales: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
KocjoBot (pogovor | prispevki)
m Avtomatizirana zamenjava besedila
Brez povzetka urejanja
Vrstica 66: Vrstica 66:
[[ko:탈레스]]
[[ko:탈레스]]
[[la:Thales]]
[[la:Thales]]
[[nl:Thales]]
[[nl:Thales van Milete]]
[[nn:Thales frå Milet]]
[[nn:Thales frå Milet]]
[[no:Thales]]
[[no:Thales]]

Redakcija: 19:58, 24. december 2005

Táles (grško Θαλης: Thales), grški filozof, matematik, astronom in inženir, * okoli 635 pr. n. št., Milet, Jonija, † okoli 543 pr. n. št..

Slika:Tales.jpg
Tales

Tales je bil Pitagorov sodobnik. Velja za ustanovitelja grške filozofije, znanosti in matematike. Bil je eden od sedmerice modrih. Njegov učenec je bil Anaksimander ali celo Pitagora.

Tales je bil bogat trgovec in je prepotoval velik del sveta. Bil je tudi v Egiptu, kjer se je seznanil z astronomijo in geometrijo. Iz Egipta je prinesel tudi pojem števila. Enote 1 ni kot Evklid štel med števila.

Izračunal je višino piramide. Najprej je izmeril dolžino svojega telesa, ki je bila recimo 1,80 m. Z novim merjenjem je ugotovil dolžino njegove sence, ki je bila 60 cm, torej 2/3 krajša od njegovega telesa. Potem je izmeril dolžino sence piramide, dobil 49 m, in je to število pomnožil s 3 in tako dobil višino piramide natančno 147 m.

Verjetno je po študijskem potovanju v Babilon prenesel kaldejski saroški cikel in privedel svoje someščane do začudenja, ko je napovedal Sončev mrk za 28. maj leta 585 pr. n. št.. Herodot je med drugim navedel, da se je mrk začel v času, ko je potekala bitka za reko Halis med lidijskim kraljem Aliatom II. in medijskim kraljem Kjaksarom (Siaksar). Borci so verjeli, da se je na njih Sonce razjezilo in so hitro sklenili premirje. Pokrajina ob Halisu je po tem postala mejna pokrajina med obema kraljestvoma.

Tales je trdil, da je voda počelo vseh stvari. Krožni tok vode pa je bil zanj gonilo Vesolja in življenja. Znana sta njegova izreka o sorazmerjih:

  1. Talesov izrek o sorazmerjih: razmerje odsekov na poljubni premici šopa, ki ga seče snop premic, je enako razmerju prirejenih odsekov na poljubni drugi premici šopa,
  2. Talesov izrek o sorazmerjih: razmerje odsekov na poljubni premici šopa je enako razmerju prirejenih odsekov na vzporednicah, ki sekata dani šop. Pri tem moramo upoštevati, da gredo ustrezni odseki na premicah šopa od središča 0.

Navedki

Če ukazuješ, upravljaj s samim seboj.
Če vladarja nekoč zasovražijo, ga obremenjujejo njegova dobra in slaba dela.
Večje spoštovanje je iz daljave.
Najhitrejši je um, ker brzi skozi vse.
Hodil je po poti in gledal v nebo. Padel je v jamo. Poklical je na pomoč, na kar mu je rekla neka starka: »Ej, Tales, ti nisi v stanju videti, kar ti leži pred nogami, hotel pa bi spoznati, kaj je na nebu.«
Govoril je, da smrt ne razlikuje od življenja. Ko so mu prigovarjali, zakaj potem ne umre, je dejal: »Ravno zaradi tega, ker ni nobene razlike.«
Kaj je težko? - Spoznati samega sebe. In kaj je preprosto? - Drugim dajati nasvete.
Kako bomo živeli najboljše in najpravičneje? - Če ne bomo počeli tega, kar očitamo drugim.
Človek ga je vprašal, kaj je bilo prej: noč ali dan. In mu je odgovoril: »Noč je en dan starejša.«

Glej tudi