Kamniška Bistrica: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
m slog
interwiki fix
Vrstica 32: Vrstica 32:
[[Kategorija:Kamniška Bistrica]]
[[Kategorija:Kamniška Bistrica]]


[[en:Kamniška Bistrica]]
[[fr:Kamniška Bistrica (vallée)]]

Redakcija: 00:22, 7. januar 2012

Kamniška Bistrica, pogled iz Stahovice

Kamniška Bistrica je ledeniška dolina, z začetkom pri kraju Stahovica, severno od mesta Kamnik in z zatrepi nad planinskim Domom v Kamniški Bistrici, kjer izvira tudi istoimenska reka in odkoder je izhodišče planinskih poti v Kamniške Alpe.

Reka Kamniška Bistrica, levi pritok reke Save izvira na nadmorski višini 623 m v zatrepnem delu doline Kamniške Bistrice in je dolga 33 km. Kamniška Bistrica je reka s tipičnim kraškim izvorom. Voda priteče na dan izpod skal, poraslih z mahom, nato pa se za kratek čas ustavi v umetnem jezeru pri Domu v Kamniški Bistrici.

Dolina Kamniške Bistrice je glacialno oblikovana alpska dolina 13 km severno od Kamnika. Sega prav v osrčje Kamniških Alp in je priljubljena izletniška točka in izhodišče za pohode na okolišnje gore.

Naravnih znamenitosti v dolini:

  • soteska Predaselj, kjer si je reka izrezala 30 metrov globoko in ponekod samo 2 metra široko korito. V bližini se nahaja zagozden kamen, ki predstavlja naravni most in povezuje oba bregova.
  • Nedaleč od izvira se nahaja Dvorec Aleksandra Karađorđevića, ki je nastal po načrtih arhitekta Jože Plečnik.
  • Spominski park v majhnem gozdičku pod Kamniškimi vršaci, ki je posvečen vsem, ki so svoja življenja izgubili v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Galerija

Zunanje povezave