Eksplozijska odprtina: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Sime123 (pogovor | prispevki)
prevod iz angleške wikipedije
 
Sime123 (pogovor | prispevki)
Vrstica 13: Vrstica 13:
==Glej tudi==
==Glej tudi==
*Blast loputa
*[[Blast loputa]]
*prah eksplozije
*[[prah eksplozije]]

Redakcija: 19:25, 20. december 2011


Eksplozijska odprtina je varnostna naprava za zaščito opreme ali objektov pred čezmernim notranje, eksplozijsko nastalim pritiskom, s pomočjo katere razbremenimo tlak.Eksplozijsko odprtino razbremeni pritisk od instant odprtja (ali aktiviranja) zaradi česar je pritisk pstat doseže preseženo vrednost.

Večje število plošč odprte eksplozije lahko namestite na isto plovilo procesa katerega je treba zaščititi. Eksplozijska odprtina je na voljo v več različicah in sicer: samouničevalna, brez lastnega ponovnega zapiranja in ponovne uporabe, samostojno ponovno zapiranje.

Eksplozijske odprtine se gradijo tako, da morajo imeti ravnotežje nasprotujočih si zahtev "nizko vztrajnostjo" in "visoke trdnosti".Vztrajnost negativno vpliva na učinkovito delovanje eksplozijske odprtine. Visoka trdnost mora prenašati velike sile, ki premikajo odprtino za odvod elementa, da bi odprli odzračevalno odprtino. Razkroj ne sme povzročiti razpada delov in jih spreminjati v izstrelke.

Za ocenjevanje učinkovitosti eksplozijske odprtine in njen obseg uporabe veljajo pravila. Glej National Fire Protection Association 68, EN 14797.

Med normalnim odzračevanjem, je eksplozija prosto prazna, kar pomeni da je plamen na izhodu iz procesa zaščiten. Ko so zaščiteni plovilo ali cevi, ki se nahajajo v zaprtih prostorih, se kanali na splošno uporabljajo za varno posredovanje eksplozije zunaj stavbe. Vendar pa delovni kanali imajo slabosti in lahko povzročijo zmanjšanje učinkovitosti odzračevanja. Ambientalno odzračevanje v kombinaciji z eksplozijskimi zračniki lahko ugasnejo plamen dovajane eksplozije brez uporabe dragih vodov, ni omejeno na lokacijo opreme ali dražje protieksplozijske zaščite.

Glej tudi