Xankəndi: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
EmausBot (pogovor | prispevki)
m r2.6.4) (robot Spreminjanje: bg:Ханкенди, kv:Ханкaнди
EmausBot (pogovor | prispevki)
m r2.6.4) (robot Spreminjanje: bg:Степанакерт
Vrstica 25: Vrstica 25:
[[az:Xankəndi]]
[[az:Xankəndi]]
[[be:Горад Сцепанакерт]]
[[be:Горад Сцепанакерт]]
[[bg:Ханкенди]]
[[bg:Степанакерт]]
[[br:Stepanakert]]
[[br:Stepanakert]]
[[ca:Stepanakert]]
[[ca:Stepanakert]]

Redakcija: 14:56, 4. november 2011

Karta Azerbajdžana kaže mesto Xankəndi.
Slika:Stepanakert-square-P1003098.JPG
Vladna palača na glavnem trgu v Stepanakertu. (fotografija: Raffi Kojian)
Glavna cesta v Stepanakertu. (fotografija: Raffi Kojian)

Stepanakert (armensko Ստեփանակերտ, azersko Xankəndi) je glavno mesto samooklicane Republike Gorski Karabah. Nadzor nad območjem je vzrok spora med Azerbajdžanom in Armenijo, vključno z vojno, ki je sledila po razpadu Sovjetske zveze. Trenutno je Stepanakert pod armenskim nadzorom in večina azerbajdžanskega prebivalstva je razseljenega vzhodno. Mesto ima 56.600 prebivalcev (popis 1. januar 2004)

Zgodovina

Mesto Xankəndi je bilo ustanovljeno leta 1917 po oktobrski revoluciji. Leta 1923 je bilo preimenovano v Stepanakert, v čast Stepanu Šaumjanu, armenskemu komunističnemu borcu iz Bakuja, ki je umrl leta 1918 v državljanski vojni. Leta 1988 razglasi regionalni parlament pokrajine priključitev Gorskega Karabaha Armeniji. Po razglasitvi neodvisnosti Azerbajdžana od Sovjetske zveze je bilo zopet preimenovano v Xankəndi, v sklopu azerifikacije avtonomne oblasti Gorski Karabah (Nagorno-Karabah) z večinskim armenskim prebivalstvom (ca. 77 %). Izbruhnili so spopadi, ki so vodili v armensko kontrolo nad območjem, ki se je z Armenijo povezalo preko ozkega koridorja na zahodu pokrajine. Neuradno premirje velja od leta 1994.

Gospodarstvo

Pred izbruhom vojne je gospodarstvo Stepanakerta večinoma temeljilo živilski industriji, predelavi svile in vinarstvu. Gospodarstvo je bilo po vojni močno oslabljeno.

Glej tudi