Martuljški slapovi: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
{{v delu}} {{slog|neenciklopedičen ton, neurejeno}}
 
Martuljška slapova se nahajata v osrčju Špikove skupine nad dolino Gozda Martuljka. Zaradi svoje edinstvenosti so to območje skupaj s [[potok Martuljek|potokom Martuljek]] že leta 1949 razglasili za krajinski park, od leta 1981 pa je del [[Triglavski narodni park|Triglavskega narodnega parka]]. Potok Martuljek največ vode zbere Za Akom, zatrepom pod Široko pečjo in na svoji poti v dolino je ustvaril zgornji in spodnji Martuljkov slap. Kanjon ki vodi iz doline do Spodnjega slapa je dolg 400 m, je apnenčast in zelo krušljiv.
 
==Spodnji Martuljkov slap==
 
===Finžgarjeva kapelica===
Zgradili so jo bogoslovci ljubljanske nadškofije, ki so hodili v Jasenje na dopust in si v ta namen leta 1924 postavili na najetem zemljišču majhno bivalno brunarico. K maši so morali hoditi v dolino, zato so leta 1926 v Jasenjah postavili še kapelo, posvečeno MrijiMariji snežni. Med vojno (jeseni 1942) so Nemci požgali vse pastirske domove v Jasenjah, pustili so senike in kapelico, ki so jo domačini pred požigom odprli, da se je videlo, da je to cerkveni objekt. Po vojni je [[Fran Saleški Finžgar|Fran Saleški Finžgar]] izprosil pri oblasteh, da se je poleg kapelice postavil še bivalni objekt. Tako se je tradicija počitnikovanja duhovnikov z opravljanjem maše nadaljevala. Domačini so bili v to tradicijo zelo vpeti in so v času maševanja vsak dan prihajali iz doline v Jasenje. S Finžgarjem so prihajali še štirje duhovniki, ki so prevzemali vlogo gospodarja kapelice drug za drugim, prihajali v avgustu na dopust, se vzpenjali na okoliške vrhove in maševali za domačine. Zadnji iz te skupine je bil Dr.Janez Oražem, ki je poslednjič maševal leta 1993. Z njim pa je že od leta 1983 prihajal Dr.Janez Gril, ki je po Oražmovi smrti (1994) nasledil to zadružno poslanstvo. Nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov, obiskuje bližnje vrhove, opravlja maše za domačine in preživlja dopust. Maše, v kapelici,ki je vsako leto od 5.avgusta do Velikega Šmarna 15.avgusta, se udeležuje tudi vedno več naključnih obiskovalcev martuljških slapov.
 
===Spomenik ponesrečim planincem===
Leta 2007 je PD Gozd Martuljk sledilo pobudi PZS, da se postavijo obeležja za ponesrečene v gorah na določenih lokacijah in ne več posamezne plošče posejane povsod po skalah in poteh, ob katerih so vse prevečkrat ugasle, napol pogorele sveče.
V spomin vsem domačinom ponesrečenim v planinah in vsem ostalim, ki so se ponesrečili v Špikovi skupini stojiso postavili obeležje v Jasenjah ob Finžgarjevi kapeli.
 
==Zgornji Martuljkov slap==
82

urejanj

Navigacijski meni