Martuljški slapovi: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
m (-neobstoječi sliki)
==V osrčju Špikove skupine==
 
Nad dolino Gozda Martuljka se bohoti mogočna Martuljkova ali Špikova skupina, ki so jo zaradi svoje edinstvenosti skupaj s potokom Martuljek že leta 1949 razglasili za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka.[[Potok Martuljek|Potok Martuljek]] največ vode zbere Za Akom, zatrepom pod Široko pečjo.Na svoji poti v dolino je ustvaril dva slapova.Kanjon ki vodi do Spodnjega slapa je dolg 400 m, je apnenčast in zelo krušljiv.
 
==Spodnji Martuljkov slap==
 
===Finžgarjeva kapelica===
Od brunarice vas pelje pot mimo Finžgarjeve kapelice, ki je bila zgrajena 1929.Zgradili so jo ljubljanski jezuiti, ki so na planini preživljali dopust in opravljali svete maše.Med vojno so Nemci požgali vse pastirske domove v Jasenjah, pustili so senike in kapelico, ki so jo domačini pred požigom odprli, da se je videlo, da je to cerkveni objekt.Po vojni je Franc[[Fran Saleški Finžgar|Fran Saleški Finžgar]] izprosil pri oblasteh, da se je poleg kapelice postavil še bivalni objekt. Tako se je tradicija počitnikovanja duhovnikov z opravljanjem maše nadaljevala.Domačini so bili v to tradicijo zelo vpeti in so v času maševanja vsak dan prihajali iz doline v Jasenje.Tradicija se nadaljuje še danes. Maša v kapelici, ki je posvečena Mariji snežni, je vsako leto od 5.avgusta do Velikega Šmarna 15.avgusta.
 
===Spomenik ponesrečim planincem===
 
==Zgornji Martuljkov slap==
Ta je mogočnejši, saj je v vseh treh kaskadah visok cca 100 m.Pot do njega je v glavnem gozdna, se je pa treba vseeno kar pošteno potruditi, saj morate od brunarice v Jasenjah osvojiti dobrih 250m višinske razlike.Po poti pa ni previsnih sten in nevarnosti padajočega kamenja. Zgrajen je nov most preko potoka Martuljek in sedaj lahko varno prečite vodo. Slap se pokaže že par metrov preko mostu, potem pa je stvar odločitve ali nadaljujete pot po melišču do stene in se po klinih in z jeklenico zavarovano potjo vzpnete čisto do slapu, ali pa ga občudujete od daleč.
 
== Viri in opombe ==
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni