Martuljški slapovi: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Robbar (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Robbar (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:

{{slog|neenciklopedičen ton, neurejeno}}
{{v delu}} {{slog|neenciklopedičen ton, neurejeno}}


==V osrčju Špikove skupine==
==V osrčju Špikove skupine==

Redakcija: 09:20, 23. oktober 2011

V osrčju Špikove skupine

Nad dolino Gozda Martuljka se bohoti mogočna Martuljkova ali Špikova skupina, ki so jo zaradi svoje edinstvenosti skupaj s potokom Martuljek že leta 1949 razglasili za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka.Potok Martuljek največ vode zbere Za Akom, zatrepom pod Široko pečjo.Na svoji poti v dolino je ustvaril dva slapova.Kanjon ki vodi do Spodnjega slapa je dolg 400 m, je apnenčast in zelo krušljiv.

Spodnji Martuljkov slap

http://www.burger.si/Slapovi/KGora/MartuljskiSlapovi.htm Spodnji Martuljkov] slap je manjši od obeh slapov, vendar skupaj s sotesko tvori čudovito podobo bisera v naravi.

Zanimivosti na poti med slapovoma

Planšarija v Jasenjah

Po gozdni poti nadaljujete vzpon do planšarije Jasenje, kjer gospodar planine ohranja tradicijo pašništva in s svojo malo čredo govedi ohranja jaso pred zaraščanjem. Pred 40 leti so bili v Jasenjah še trije gospodarji, ki so se vsako poletje za 14 dni preselili v Jasenje in ročno kosili travnike.Njihovi družinski člani so prihajali vsak dan iz doline, prinesli so hrano ter grabili in obračali seno. Suhega so shranili na senike.Pozimi so z voli in sanmi vozili seno v dolino.Gospodarji pa so se postarali, njihovi nasledniki so imeli službo, ki ni več dopuščala takega načina življenja.Planine so se začele opuščati in zaraščati.Zadnja košnja pod vodstvom starih gospodarjev je bila sredi 70-tih let prejšnjega stoletja.Potem se je samo še paslo nekaj glav živine.Najprej od treh kmetij, potem dveh, nekaj let pa je planina samevala.Seniki so se podrli travniki pa zarasli.

Leta 1992 jo je ponovno začel oživljati naslednik enega od lastnikov, postavil je nov senik, očistil drevje in grmovje ter pripeljal lastno živino na pašo.Ker je planšarija med obema martuljškima slapovoma, lahko pohodnik doživi delček planšarkega življenja, saj se mu ponudi jed iz kotlička, kislo mleko in ajdovi žganci.

priprava na molžo
za odpravljanje zaraščanja ni dovolj samo paša

Za žejo pa poskrbijo z lastnimi sokovi in pravim planinskim čajem, tudi voda priteče iz izvira in preko "ovna" do žejnega obiskovalca.

Vodna črpalka ima 30% izkoristek, voda se z lastno močjo potiska do 100 m od črpalke do odjemnika in premaga do 15 m višinske razlike.

Finžgarjeva kapelica

Slika:FinžgarjevaKapelicaInSpomenikPonesrečenim.jpg
Finžgarjeva kapelica in spomenik ponesrečenim

Od brunarice vas pelje pot mimo Finžgarjeve kapelice, ki je bila zgrajena 1929.Zgradili so jo ljubljanski jezuiti, ki so na planini preživljali dopust in opravljali svete maše.Med vojno so Nemci požgali vse pastirske domove v Jasenjah, pustili so senike in kapelico, ki so jo domačini pred požigom odprli, da se je videlo, da je to cerkveni objekt.Po vojni je Franc Saleški Finžgar izprosil pri oblasteh, da se je poleg kapelice postavil še bivalni objekt. Tako se je tradicija počitnikovanja duhovnikov z opravljanjem maše nadaljevala.Domačini so bili v to tradicijo zelo vpeti in so v času maševanja vsak dan prihajali iz doline v Jasenje.Tradicija se nadaljuje še danes. Maša v kapelici, ki je posvečena Mariji snežni, je vsako leto od 5.avgusta do Velikega Šmarna 15.avgusta.

Spomenik ponesrečim planincem

Leta 2007 je PD Gozd Martuljk sledilo pobudi PZS, da se postavijo obeležja za ponesrečene v gorah na določenih lokacijah in ne več posamezne plošče posejane povsod po skalah in poteh, ob katerih so vse prevečkrat ugasle, napol pogorele sveče. V spomin vsem domačinom ponesrečenim v planinah in vsem ostalim, ki so se ponesrečili v Špikovi skupini stoji obeležje ob Finžgarjevi kapeli.

Zgornji Martuljkov slap

Slika:ZgornjiMartuljkovSlap.jpg
Zgornji Martuljkov slap

Ta je mogočnejši saj je v vseh treh kaskadah visok cca 100 m.Pot do njega je v glavnem gozdna, se je pa treba vseeno kar pošteno potruditi, saj morate od brunarice v Jasenjah osvojiti dobrih 250m višinske razlike.Po poti pa ni previsnih sten in nevarnosti padajočega kamenja. Zgrajen nov most preko potoka Martuljek in sedaj lahko varno prečite vodo. Slap se pokaže že par metrov preko mostu, potem pa je stvar odločitve ali nadaljujete pot po melišču do stene in se po klinih in z jeklenico zavarovano potjo vzpnete čisto do slapu, ali pa ga občudujete od daleč.

Viri in opombe