Martuljški slapovi: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
===V osrčju Špikove skupine===
 
Nad dolino Gozda Martuljka se bohoti mogočna Martuljkova ali Špikova skupina, ki so jo zaradi svoje edinstvenosti skupaj s potokom Martuljek že leta 1949 razglasili za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka.Potok Martuljek največ vode zbere Za Akom, zatrepom pod Široko pečjo.Na svoji poti v dolino je ustvaril dva slapova.Kanjon inki izdolbelvodi kanjon,do kiSpodnjega paslapa je zelodolg krušljiv400 inm, zaje njegovapnenčast prehodin jezelo priporočljiva čeladakrušljiv.
 
===Spodnji Martuljkov slap===
 
http://www.burger.si/Slapovi/KGora/MartuljskiSlapovi.htm Spodnji Martuljkov] slap je manjši od obeh slapov, vendar skupaj s sotesko tvori čudovito podobo bisera v naravi.
 
===Zanimivosti na poti med slapovoma===
==planšarija=Planšarija v Jasenjah===
Po gozdni poti nadaljujete vzpon do planšarije Jasenje, kjer gospodar planine ohranja tradicijo pašništva in s svojo malo čredo govedi ohranja jaso pred zaraščanjem. Pred 40 leti so bili v Jasenjah še trije gospodarji, ki so se vsako poletje za 14 dni preselili v Jasenje in ročno kosili travnike.Njihovi družinski člani so prihajali vsak dan iz doline, prinesli so hrano ter grabili in obračali seno. Suhega so shranili na senike.Pozimi so z voli in sanmi vozili seno v dolino.Gospodarji pa so se postarali, njihovi nasledniki so imeli službo, ki ni več dopuščala takega načina življenja.Planine so se začele opuščati in zaraščati.Zadnja košnja vpod Jasenjahvodstvom starih gospodarjev je bila sredi 70-tih let prejšnjega stoletja.Potem se je samo še paslo nekaj glav živine.Najprej od treh kmetij, potem dveh, sedajnekaj let pa leje šeplanina ensamevala.Seniki gospodarso se podrli travniki pa vstrajazarasli.
Leta 1992 jo je ponovno začel oživljati naslednik enega od lastnikov, postavil je nov senik, očistil drevje in grmovje ter pripeljal lastno živino na pašo.Ker je planšarija med obema martuljškima slapovoma, lahko pohodnik doživi delček planšarkega življenja, saj se mu ponudi jed iz kotlička, kislo mleko in ajdovi žganci.[[Slika:molža.jpg|thumb|left|250px|priprava na molžo]][[Slika:košnja.jpg|thumb|right|250px|za odpravljanje zaraščanja ni dovolj samo paša]]Za žejo pa poskrbijo z lastnimi sokovi in pravim planinskim čajem, tudi voda priteče iz izvira in preko "ovna" do žejnega obiskovalca.[[Slika:|thumb|center|250px|]]
 
===Finžgarjeva kapelica===
Od brunarice vas pelje pot mimo Finžgarjeve kapelice, ki je bila zgrajena 1929.Zgradili so jo ljubljanski jezuiti, ki so na planini preživljali dopust in opravljali svete maše.Med vojno so Nemci požgali vse pastirske domove v Jasenjah, pustili so senike in kapelico, ki so jo domačini pred požigom odprli, da se je videlo, da je to cerkveni objekt.Po vojni je Franc Saleški Finžgar izprosil pri oblasteh, da se je poleg kapelice postavil še bivalni objekt. Tako se je tradicija počitnikovanja duhovnikov z opravljanjem maše nadaljevala.Domačini so bili v to tradicijo zelo vpeti in so v času maševanja vsak dan prihajali iz doline v Jasenje.Tradicija se nadaljuje še danes. Maša v kapelici, ki je posvečena Mariji snežni, je vsako leto od 5.avgusta do Velikega Šmarna 15.avgusta.
=spomenik ponesrečim planincem=
Postavljen je v spomin vsem domačinom ponesrečenim v planinah in vsem ostalim, ki so se ponesrečili v Špikovi skupini.
=spomenik==Spomenik ponesrečim planincem===
=Zgornji Martuljkov slap=
Leta 2007 je PD Gozd Martuljk sledilo pobudi PZS, da se postavijo obeležja za ponesrečene v gorah na določenih lokacijah in ne več posamezne plošče posejane povsod po skalah in poteh, ob katerih so vse prevečkrat ugasle, napol pogorele sveče.
Ta je mogočnejši saj je v vseh treh kaskadah visok 70 m.Pot do njega je v glavnem gozdna, se je pa treba vseeno kar pošteno potruditi, saj morate od brunarice v Jasenjah osvojiti dobrih 250m višinske razlike.Za vzpon je potrebna dobra pohodna obutev.Po poti pa ni previsnih sten in nevarnosti padajočega kamenja, kot v kanjonu proti prvemu slapu. Pred dvemi leti je bil zgrajen nov most preko potoka Martuljek in sedaj lahko varno prečite vodo. Slap se pokaže že par metrov preko mostu, potem pa je stvar odločitve ali nadaljujete pot po melišču do stene in se po klinih in z jeklenico zavarovano potjo vzpnete čisto do slapu, ali pa ga občudujete od daleč.
Postavljen je vV spomin vsem domačinom ponesrečenim v planinah in vsem ostalim, ki so se ponesrečili v Špikovi skupini stoji obeležje ob Finžgarjevi kapeli.
 
===Zgornji Martuljkov slap===
Ta je mogočnejši saj je v vseh treh kaskadah visok 70cca 100 m.Pot do njega je v glavnem gozdna, se je pa treba vseeno kar pošteno potruditi, saj morate od brunarice v Jasenjah osvojiti dobrih 250m višinske razlike.Za vzpon je potrebna dobra pohodna obutev.Po poti pa ni previsnih sten in nevarnosti padajočega kamenja, kot v kanjonu proti prvemu slapu. Pred dvemi leti je bil zgrajenZgrajen nov most preko potoka Martuljek in sedaj lahko varno prečite vodo. Slap se pokaže že par metrov preko mostu, potem pa je stvar odločitve ali nadaljujete pot po melišču do stene in se po klinih in z jeklenico zavarovano potjo vzpnete čisto do slapu, ali pa ga občudujete od daleč.
 
== Viri in opombe ==
{{opombe}}
www.burger.si/.../TriglavskiNarodniPark.htm
www.tnp.si/ - Posnetek
82

urejanj

Navigacijski meni